Noticies d'interés

Consulta les últimes notícies de COMET

Pilots Espanyols: Segon Taller BIM4Ren Organitzat per Tecnalia

El passat 21 d’octubre, les instal·lacions de Tecnalia a Donostia van acollir un segon taller BIM4Ren vinculat als edificis pilot BIM4Ren al País Basc en el marc de les nostres activitats “living labs”.

L’objectiu d’aquesta trobada, en la qual també va participar Kursaal , soci de BIM4Ren, juntament amb la Universitat del País Basc (UPV/EHU) i l’estudi espanyol d’arquitectura/urbanisme FRL Arquitectes, va ser demostrar i quantificar els impactes obtinguts mitjançant l’ús del BIM i els seus processos durant l’execució d’obres de rehabilitació.

La primera part del taller es va dedicar íntegrament al projecte BIM4Ren, amb els edificis pilot que veieu a la imatge de sota

Pilots BIM4Ren: edificis de referència i estudi.

A partir de l’experiència dels participants, les dificultats d’ús del BIM en la renovació residencial van plantejar qüestions tècniques, socials i econòmiques, però també avantatges per a l’usuari final, un cop van acceptar aplicacions BIM en els seus edificis. Es va establir que un canvi de paradigma en la manera de treballar en els processos de renovació, que involucra a tots els actors implicats al llarg de tot el cicle de vida, és clau per a l’èxit.

Posteriorment, es va obrir un debat per analitzar els indicadors clau de rendiment (KPIs) per ser estudiats en cada edifici pilot, per determinar com quantificar-los al llarg del procés constructiu i el grau en què el BIM pot tenir un impacte en la seva millora.

Tal com esperava BIM4Ren, el taller va revelar clars beneficis de l’ús d’eines BIM, concretament en la fase de construcció, mitjançant la racionalització de l’eficiència del procés de renovació, permetent un estalvi de costos i temps. No obstant això, demostrar /provar aquesta millora es va identificar com el principal repte. Per a això, són clau una definició adequada dels KPI i un procediment de mesura adequat per a cadascun d’ells, amb la implicació de tot el personal de la construcció.

El projecte BIM4Ren ofereix l’oportunitat de provar aquest enfocament en dos pilots gairebé bessons, amb diferent nivell de digitalització, dirigits pel Kursaal, que permetran arribar a conclusions sobre la millora real que aporten les nostres eines digitals en el procés de renovació.

Podeu obtenir més informació sobre el treball de Tecnalia &Kursaal a les nostres plantes pilot en aquests 2 vídeos:

També podeu descarregar aquests dos documents per entendre millor com es van definir inicialment aquests KPI pilot : D1.1 sobre els requisits i restriccions de les parts interessades i D1.2 sobre fluxos de treball col·laboratius digitals del procés de renovació d’edificis.

CONTACTE

press@comet.technology