Noticies d'interés

Consulta les últimes notícies de COMET

Arrenca el projecte europeu SolDAC “Zero Emissions” a Barcelona, liderat per l’empresa catalana Comet Global Innovation.

Els passats 22· i 23· de setembre va tenir lloc la primera reunió com a inici del projecte europeu SolDAC a Barcelona. Aquest projecte de recerca i innovació liderat per l’empresa catalana COMET GLOBAL INNOVATION, desenvoluparà un prototip que permetrà reduir la petjada de carboni, mitjançant la captura i la conversió directa del CO2 de l’atmosfera.

MEMBRES DEL CONSORCI EUROPEU DEL PROJECTE SOLDAC

SolDAC, Sistema d’Electroquímica Eficient

Aquest projecte de recerca té com a objectiu principal obtenir productes climàticament neutres gràcies a la combinació de l’energia solar i de l’aire, aconseguint transformar CO2 de l’ambient en etanol i etilè (productes derivats del carboni) per aconseguir una indústria química més neta.

El projecte SolDAC té una durada de 3 anys i està finançat per la Unió Europea i per Uk Research and Innovation Funding Service (ISF), dins del Programa Marc Horitzó Europa – Clima, Energia i Mobilitat i compta amb la participació de quatre estats europeus: Espanya, Bèlgica, Itàlia i Regne Unit. Els socis que formen el consorci són: COMET GLOBAL INNOVATION (coordinador del projecte), CONSIGLIIO NAZIONALE DELLE RICERCHE, FUNDACIÓ INSTITUT DE RECERCA DE L’ENERGIA DE CATALUNYA, EUROPEAN INNOVATION MARKETPLACE, LOMARTOV, THE UNIVERSITY COURT OF THE UNIVERSITY OF ST ANDREWS, THE UNIVERSITY OF EDINBURGH, i la UNIVERSITAT DE LLEIDA.

Quina Tecnologia Utilitza?

SolDAC es basa en la captura i conversió directa del carboni atmosfèric mitjançant un col·lector solar fotovoltaic tèrmic híbrid de divisió espectral que genera electricitat i calor, amb una major eficiència en comparació als mòduls fotovoltaics i col·lectors solars convencionals. La calor es fa servir gràcies a una innovadora unitat de captura directa d’aire (DAC), que elimina el diòxid de carboni de l’atmosfera. La unitat DAC elimina el diòxid de carboni de l’aire; el concentra a més del 95 % i el comprimeix per alimentar la unitat de conversió fotoelectroquímica i una canonada per a l’emmagatzematge de diòxid de carboni. Això permet compensar la petjada de carboni d’aquest procés que aprofita tot l’espectre de radiació solar per obtenir productes químics i permet obtenir crèdits de carboni, cosa que obre una oportunitat per superar la neutralitat climàtica i produir productes de valor afegit per a la indústria amb emissions de carboni negatives.

Metodologia Avançada

El projecte SolDAC es durà a terme a través de tres etapes consecutives, complint amb un protocol adaptat al TRL4 (Technology Readiness Level 4, nivell de maduresa tecnològica 4) que permetrà validar els sistemes en entorns de laboratori i i donar a conèixer la investigació i innovació d’aquests productes químics renovables i el seu gran potencial per a una transició industrial verd.

Beneficis Ambientals d’Aquest Projecte

Els avantatges mediambientals del projecte SolDAC consisteixen en l’elaboració de productes C2 (etilè i subproductes de l’etanol) mitjançant un procés climàticament neutre que permetran el guany de crèdits de carboni. Aquest prototip tecnològic suposarà un pas endavant per assolir l’objectiu “zero emissions”, convertint Europa en la primera economia circular i climàticament neutra i sostenible.

ALGUNES DADES D’INTERÈS

L’etilè és una de les principals matèries primeres de la indústria química i un dels productes químics més utilitzats al món, amb una taxa de producció anual de 185 Mt., a la Unió Europea 24,5 Mt.

• La petjada de carboni del combustible bioetanol (depenent de la biomassa original) pot provocar fins a 90 Mt d’emissions de CO2 a escala global.

Cada any, s’emeten fins a 0,2 Gt de CO2 per produir etilè derivat de combustibles fòssils.

CONTACTE

press@comet.technology