Noticies d'interés

Consulta les últimes notícies de COMET

Fòrum Weee: Gran repte de responsabilitat ampliada del productor (EPR).

El 7 de desembre, el Fòrum WEEE del soci del projecte CircThread organitza la primera conferència de legislació supranacional sobre la responsabilitat ampliada del productor (EPR) sobre residus electrònics.

La conferència reflexionarà sobre el passat i reflexionarà sobre el futur dels residus electrònics a partir de quatre grans reptes. El projecte CircThread abraça els reptes i a continuació oferim respostes perspicaces als reptes basades en els resultats del projecte en els seus primers 18 mesos.

Les opinions d’aquest article van ser escrites pel Dr. Rembrandt Koppelaar d’EcoWise, coordinador tècnic del projecte CircThread, i reflecteixen només les opinions i els coneixements de l’autor.


Índex – Els quatre reptes del Fòrum RAEE:

#1 Oferir una economia circular: com podem incitar els ciutadans a retornar els seus residus electrònics?

#2 Responsabilitat del productor en un context internacional: com podem impulsar la recollida de residus electrònics a tot el món?

#3 Transició a una economia baixa en carboni – Com pot el sector de la recollida de residus electrònics fomentar l’accés a matèries primeres crítiques?

#4 Una nova visió sobre l’EPR en la futura legislació sobre RAEE: quins canvis calen a la legislació sobre responsabilitat ampliada del productor per oferir l’economia circular?


#1 Com podem incitar els ciutadans a retornar els seus residus electrònics?

Els ciutadans solen llençar els seus petits residus electrònics a un contenidor de residus a casa. En canvi, gairebé tots els residus electrònics més grans es recullen o es porten als centres de recollida, però la qualitat del reciclatge varia segons el seu processament pels recicladors industrials o els distribuïdors de ferralla. Una part de la solució és fer molt visible per als ciutadans què passa amb els residus electrònics no desitjats que es llençan o es recullen, perquè els ciutadans siguin conscients del que passa, per canviar els seus patrons de comportament.

Els passaports de productes digitals poden donar suport a la creació d’aquesta visibilitat per als ciutadans. L’estat dels productes amb cable es pot registrar al Passaport de Producte Digital al punt de venda, durant l’ús, quan es recullen, en la preparació per a la reutilització i quan es sotmeten a un pretractament i reciclatge. Les aplicacions construïdes a sobre poden crear la visibilitat que necessiten els ciutadans per fer-los conscients de com de reciclable és el seu producte, què passa amb els seus residus electrònics i quant de reciclatge s’aconsegueix realment.

Per avaluar l’interès dels ciutadans en aquest sistema, similar a les APP existents per al seguiment i el seguiment de paquets, les organitzacions de consumidors del projecte CircThread Altroconsumo i OCU van realitzar una enquesta entre 4.000 ciutadans de quatre països d’Itàlia, Espanya, Portugal i Bèlgica. S’establia que 4 de cada 5 ciutadans estarien disposats a registrar el seu dispositiu en una APP vinculada a un passaport de producte digital, sempre que sigui gestionat pels fabricants de manera anònima, que 3 de cada 4 ciutadans utilitzarien una aplicació mòbil per entendre les opcions de recollida al final de l’ús i la reciclabilitat dels productes, i que gairebé 2 de cada 3 ciutadans estarien disposats a denunciar activament a l’APP quan el seu producte es reculli per reciclar-se o s’elimini sempre que hi hagi algun benefici proporcionat.

Font de la figura: Altroconsumo & OCU

#2 Com podem impulsar la recollida de residus electrònics a tot el món?

Com més valuosa es pugui fer la recollida de residus electrònics, més ràpid serà impulsat arreu del món. Una part de la solució és reduir dràsticament el cost del pretractament i el reciclatge en un context de països d’ingressos baixos i mitjans, augmentant el potencial de valor de compra dels col·leccionistes. Per fer-ho, els fabricants necessiten millores per fer que la separació i el desmuntatge manuals siguin més fàcils i eficaços. Els fluxos de components i materials de major qualitat dels processos de desmuntatge donaran lloc a enviaments més optimitzats de components i materials. Això també donarà lloc a processos de reciclatge piro- i hidrometal·lúrgics de millor rendiment. Reduint els costos laborals de desmuntatge, els costos de logística inversa i els costos de classificació i depuració.

En el projecte CircThread, el nostre soci Aarhus University està avançant amb aquesta finalitat un nou mètode per avaluar l’esforç de desmuntatge necessari per desmuntar els electrodomèstics existents. L’enfocament permetrà als fabricants avaluar l’esforç de desmuntatge del seu producte, identificar els colls d’ampolla que limiten el desmuntatge i oferir recomanacions de disseny per reduir els esforços de desmuntatge. El mètode estarà disponible públicament el segon trimestre de 2023. CircThread també farà un pas més enllà i utilitzarà l’enfocament per crear un servei de programari per als fabricants per ajudar a la presa de decisions de disseny de productes circulars.

Font de la figura: Universitat d’Aarhus

#3 Com pot el sector de la recollida de residus electrònics fomentar l’accés a matèries primeres crítiques?

La base per proporcionar accés a matèries primeres crítiques per a la reutilització i el reciclatge de components és una declaració de materials. Conté una llista de materials amb el seu % de pes en un producte. També pot incloure on en un producte es pot trobar un component que conté matèries primeres crítiques. El sector dels residus electrònics pot, si disposa de declaracions de materials específics del model de producte vinculades als passaports de productes digitals, millorar la logística inversa per afavorir l’accés a matèries primeres crítiques. A continuació, un operador de recollida pot escanejar un producte in situ, obrir la seva declaració de materials basada en el passaport de productes digitals amb una aplicació mòbil i prendre decisions més avançades d’ordenació de productes abans d’enviar-los a una instal·lació de reciclatge.

Els col·leccionistes podrien classificar els productes en funció del seu contingut de matèries primeres crítiques i marcar-los en funció dels components que s’han d’extreure que contenen matèries primeres crítiques específiques. Posteriorment, les organitzacions de responsabilitat del productor poden millorar el seu procés de logística inversa, per enviar productes i components extrets a recicladors capaços de processar matèries primeres crítiques específiques. En el projecte CircThread avaluarem aquest enfocament amb socis pilot a Itàlia basat en rentavaixelles, a Eslovènia basat en rentadores i a Espanya per a calderes, vidre solar i bateries.

Font de la figura: DFKI

#4 Quins canvis calen a la legislació sobre responsabilitat ampliada del productor per oferir l’economia circular?

Les possibilitats dels passaports de productes digitals i els intercanvis d’informació al llarg del cicle de vida del producte obren les possibilitats per millorar els càlculs de les taxes de recollida i fer visibles la “falta de residus electrònics”. La propera revisió de la directiva de la UE sobre RAEE i altres lleis que impulsen la responsabilitat ampliada del productor poden orientar-se en aquesta direcció. Actualment, els estats membres de la UE han d’informar sobre la taxa anual de recollida de residus electrònics d’acord amb la directiva RAEE. Ho han de fer a partir d’estimacions dels residus electrònics generats durant la recollida -o bé- en funció del pes mitjà dels productes elèctrics i electrònics posats al mercat en els tres anys anteriors. En el futur, un cop els passaports de productes digitals siguin habituals, serà fàcil per als col·leccionistes escanejar-los i actualitzar-los per fer que les dades de recollida de productes individuals estiguin disponibles, i per a les organitzacions de responsabilitat del productor registrar el seu recorregut des de la recollida fins a la reutilització o el reciclatge. El nombre de productes per categoria i regió es pot calcular en una instància en un any determinat, així com el % recollit que es va preparar per a la reutilització o enviat per reciclar. Aquests canvis es poden vincular a la legislació perquè sigui obligatori (un cop els passaports digitals de productes s’introdueixin de manera universal per a una categoria de producte) proporcionar actualitzacions d’estat dels productes individuals durant la recollida. Els resultats finals són coneixements precisos i transparents sobre les quantitats de residus electrònics generats comparant el que es posa al mercat i el que es recull.

Font de la figura: EKODENGE

Escrit per Rembrandt Koppelaar d’Ecowise

CONTACTE

press@comet.technology