Noticies d'interés

Consulta les últimes notícies de COMET

Mesurament

El projecte NEON pretén desenvolupar les eines necessàries sobre les quals les comunitats energètiques i els seus membres puguin fer un pas endavant en la gestió i valoració dels seus actius i rendiments energètics, tant des d’una perspectiva agregada com desagregada. L’objectiu principal és induir un canvi de comportament dels diferents tipus d’usuaris (perfils de la llar o de l’edifici) mitjançant la valorització dinàmica de serveis energètics com la previsió de la producció o la demanda, l’optimització del rendiment o la flexibilitat compartida, distribuint els incentius en conseqüència entre proveïdors de serveis, grups d’interès de la xarxa/ utilitats i usuaris. Alguns dels casos d’ús que cal tenir en compte són:

  • Cotització variable del servei de tercers en funció de la seva fiabilitat en la predicció de l’estalvi energètic que ofereix
  • Monetització per a la disponibilitat de dades energètiques a tercers, tant a nivell de comunitat com de consumidor
  • Pagament per avançat, en funció de la flexibilitat que s’ofereixi. Mercat de ofertes i preguntes i reajustament de pagaments
  • Incentivació del compromís pel que fa al desenvolupament de bones pràctiques o millores d’eficiència

La transició energètica cap a un model descentralitzat, tant a nivell de producció com de gestió d’entitats/identitats virtuals, requereix avenços tecnològics i metodològics que garanteixin la robustesa i la resiliència dels diferents sistemes i serveis. Els mecanismes de pagament per rendiment (P4P) permetran nous models de negoci, però cal desenvolupar una metodologia consensuada pels diferents grups d’interès (ESCos, grups d’interès de la xarxa i serveis públics, proveïdors de serveis i usuaris) per garantir la viabilitat del model. NEON pretén dissenyar i validar els processos de mesura i verificació (M&V) que permetin la integració de dades dels diferents sistemes i tecnologies, un calibratge dinàmic dels diferents algorismes de predicció i serveis de valoració i procedir a la liquidació i distribució automatitzada dels incentius. Per fer-ho, s’utilitzaran tecnologies de registre distribuït (DLT) que ofereixen la possibilitat de:

  • Intercanvi i gestió segur de dades energètiques
  • Avaluació contínua de l’estalvi energètic i la flexibilitat compartida
  • ‘Contractes intel·ligents’ per a procediments de liquidació automatitzats i auditabilitat de transaccions
  • Retribució adequada considerant P4P tant per als proveïdors de serveis de demanda com per als consumidors

El mòdul que permet els processos de mesura i verificació (M&V) i pagament per rendiment (P4P) integra diferents capes de servei que permeten orquestrar els diferents actius energètics (per exemple, en cas d’esdeveniments de DR o pics de demanda), garantint l’accés i l’intercanvi de dades. o definir l’avaluació energètica i automatitzar la liquidació i la remuneració.

El consorci NEON integra diferents socis amb àrees de coneixement i interessos complementaris, assegurant diferents enfocaments per afrontar aquest repte. Concretament, GirdAbility lidera el paquet de treball centrat en la metodologia innovadora de M&V i mecanismes de remuneració de serveis i juntament amb Engie hem iniciat al juny la definició dels llibres de llibres distribuïts per a l’intercanvi i la gestió de dades energètiques segures. Recentment, Albedo Energy, l’Institut Mihajlo Pupin, R2M i Axpo han començat el disseny de la metodologia de mesura i verificació del rendiment per aconseguir una autocalibració contínua entre les corbes de demanda base i objectiu. Després d’un any d’execució del projecte, estem convençuts d’obtenir grans resultats. Per saber-ne més sobre el nostre progrés, ESTIGUEU ATENTS!

Escrit per Miquel de la Mano, GirdAbility

CONTACTE

press@comet.technology