Noticies d'interés

Consulta les últimes notícies de COMET

Opinió científica sobre el risc per a la salut humana relacionat amb la presència de substàncies perfluoroalquils en els aliments

Què són els PFAS?

Les substàncies per- i polifluoroalquil (PFAS) són substàncies químiques artificials que s’estan utilitzant en gairebé totes les branques de la indústria i que també són destacades a la nostra vida diària. Aquest grup de substàncies químiques comprèn més de 10.000 substàncies. Per les seves propietats repel·lents a l’aigua, al greix i a la brutícia s’utilitzen en recobriments de superfícies i es poden trobar en nombrosos productes de consum com ara envasos d’aliments, estris de cuina antiadherents, impregnacions de tèxtils, cosmètics, escumes antiincendis, etc.

Per què són preocupants les substàncies PFAS?

Molts PFAS són extraordinàriament estables. No són biodegradables i presenten una alta estabilitat tèrmica i química. S’anomenen “substàncies químiques per sempre” perquè s’acumulen i persisteixen en el medi ambient. A tot el món, es poden trobar al sòl, l’aire i l’aigua, i molts PFAS es troben freqüentment en plantes, animals i en mostres humanes. Els humans estan exposats a PFAS mitjançant aliments contaminats amb PFAS, aigua potable, pols, aire i mitjançant l’ús de cosmètics. Els PFAS es reabsorbeixen fàcilment al cos, però alguns PFAS només s’excreten i s’acumulen poc, per exemple, a la sang humana. Alguns PFAS ben estudiats mostren nombrosos efectes tòxics, p. ex. en estudis amb animals. A partir de dades humanes, l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) ha avaluat el risc per a la salut humana de quatre PFAS ben estudiats i ha identificat quatre efectes adversos que s’associen de manera consistent amb l’exposició a aquests quatre PFAS (EFSA, 2020). Segons l’EFSA, hi ha una associació entre l’exposició a aquests quatre PFAS i (i) una resposta d’anticossos reduïda després de determinades vacunacions en nens (que indica un impacte del PFAS en el sistema immunitari), (ii) augment dels nivells sèrics de colesterol en sang (que és un factor de risc per a l’aparició de malalties cardiovasculars), (iii) augment dels nivells sèrics en sang de l’enzim hepàtic alanina aminotransferasa (que indica el dany de les cèl·lules hepàtiques) i (iv) pes reduït al néixer (que pot indicar efectes endocrins putatius del PFAS). Com s’ha esmentat anteriorment, el grup de PFAS comprèn un gran nombre de substàncies. Les dades de toxicitat només estan disponibles per a alguns d’ells, i hi ha molts PFAS en ús per als quals no hi ha dades de toxicitat o només hi ha poques. Així, la caracterització dels perills és difícilment possible per a aquests PFAS amb dades pobres, i es requereixen noves metodologies d’enfocament (NAM) per generar dades per a l’avaluació del risc de la gran quantitat de PFAS amb dades pobres.

Vies d’exposició a PFAS

Com es poden utilitzar els assaigs in vitro per a l’avaluació del risc de PFAS?

Els assaigs in vitro es basen normalment en l’ús de cèl·lules immortalitzades que s’han obtingut de diferents òrgans i de diferents espècies. Els models cel·lulars simples consisteixen només en un sol tipus de cèl·lules, mentre que els models més complexos poden estar compostos per diversos tipus de cèl·lules diferents i, per tant, poden imitar pràcticament les característiques d’un òrgan de la vida real. Per tant, aquests models cel·lulars són eines útils per estudiar els efectes tòxics d’una determinada substància de prova i els mecanismes de toxicitat molecular subjacents a nivell cel·lular. Les dades de toxicitat obtingudes amb aquests models cel·lulars es poden extrapolar al nivell d’òrgans o fins i tot d’organismes per obtenir finalment una pista sobre els possibles efectes adversos per a la salut en humans i animals. A més, els assaigs in vitro són eines útils per comparar els efectes de diverses substàncies. Pel que fa al PFAS, els efectes de molts PFAS amb dades pobres es poden comparar amb els efectes dels pocs PFAS ben estudiats mitjançant diferents assajos in vitro que aborden diversos punts finals toxicològics. El projecte SCENARIOS té com a objectiu desenvolupar un enfocament integrat per a la prova i l’avaluació (IATA) de PFAS que doni suport a la caracterització de perills i l’avaluació de riscos del gran nombre de PFAS amb dades pobres.

Cultiu cel·lular (dret d’autor a BfR)

Quin tipus d’assaigs in vitro es realitzen dins de SCENARIOS?

Al projecte SCENARIOS, s’estan utilitzant assajos in vitro per generar dades de toxicitat per a una sèrie de PFAS amb dades pobres en comparació amb els PFAS heretats ben estudiats. El treball se centrarà en models cel·lulars que representen òrgans, per als quals s’han descrit efectes adversos de PFAS a la literatura. Segons l’opinió científica de l’EFSA (vegeu més amunt), això inclou models cel·lulars per al fetge, el sistema immunitari i el sistema endocrí. A més, s’utilitzaran models cel·lulars addicionals per al pulmó, l’intestí i la pell. Mitjançant l’ús d’aquests models cel·lulars, es realitzaran nombrosos assajos in vitro per examinar diversos punts finals de toxicitat molecular i cel·lular, com ara la citotoxicitat, les alteracions en l’expressió gènica i els perfils lipídics i els canvis metabòlics. Les dades col·lectives in vitro proporcionaran una imatge completa de la toxicitat potencial del PFAS de dades pobres provats en comparació amb els PFAS heretats ben estudiats.

EFSA (2020) EFSA CONTAM Panel (EFSA Panel on Contaminants in the Food Chain), Schrenk D, Bignami M, Bodin L, Chipman JK, del Mazo J, Grasl-Kraupp B, Hogstrand C, Hoogenboom LR, Leblanc J-C, Nebbia CS , Nielsen E, Ntzani E, Petersen A, Sand S, Vleminckx C, Wallace H, Barreg_ard L, Ceccatelli S, Cravedi J-P, Halldorsson TI, Haug LS, Johansson N, Knutsen HK, Rose M, Roudot A-C, Van Loveren H, Vollmer G, Mackay K, Riolo F i Schwerdtle T. Opinió científica sobre el risc per a la salut humana relacionat amb la presència de substàncies perfluoroalquils en els aliments. EFSA Journal 2020;18(9):6223, 391 pp. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2020.6223

CONTACTE

press@comet.technology