Noticies d'interés

Consulta les últimes notícies de COMET

Desenvolupant la xarxa del futur

 1. Xarxa elèctrica d’Irlanda

A Irlanda, es va establir per primera vegada una xarxa elèctrica nacional en 1927 juntament amb la construcció de l’esquema d’electricitat hidroelèctrica de Shannon. Des de llavors, Irlanda s’ha transformat d’un país subdesenvolupat en la perifèria d’Europa a un amb una economia moderna. El desenvolupament de la infraestructura de les xarxes elèctriques ha estat part d’aquesta transició. El programa d’electrificació rural emprès en el període 1947 a 1956 va ser una fita clau. Aquest programa va portar l’electricitat més enllà de les ciutats i els pobles fins a les llars, les granges i els pobles de la Irlanda rural. Consulti: https://youtu.be/dQrpJR1Vw1U.

Fig 1. Esquema del Primer Polo d’Electrificació Rural a Irlanda – 1947
 1. Facilitar l’electrificació de la calor i el transport i augmentar les energies renovables

ESB Networks construeix i manté el sistema elèctric, també opera el sistema de distribució que permet el flux d’electricitat des del sistema de transmissió fins a 2,3 milions d’instal·lacions de clients a Irlanda. El sistema elèctric està experimentant un canvi important una vegada més, impulsat pel compromís de ESB Networks per a facilitar la transició cap a un futur baix en carboni. Per a ESB Networks, això significa oferir una xarxa elèctrica sostenible, assequible i fiable per a Irlanda que connecti i acomodi nivells molt més alts de generació renovable i permeti l’electrificació de la calor, el transport i la indústria. Aquesta transició recolzarà el compromís d’Irlanda amb la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC), l’Acord de París, el Paquet d’Energia Neta de la UE i el Pla d’Acció Climàtica (PAC) del Govern irlandès. La PAC estableix la trajectòria d’Irlanda fins a 2030 per a reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i augmentar l’electricitat que es generarà a partir d’energies renovables en almenys un 70%. Irlanda s’ha convertit en un líder mundial en la integració de generació renovable d’alt nivell, com l’eòlica, en la xarxa elèctrica i té un sòlid historial en el compliment de tals objectius, com el demostra la superació del nostre objectiu del 40% per a 2020. La PAC també estableix objectius per a un mínim de 936.000 vehicles elèctrics i 600.000 bombes de calor en habitatges de tot el país per a 2030.

La innovació s’està tornant encara més vital a mesura que la indústria energètica global experimenta aquest període de canvi sense precedents. A més, les certeses i suposicions que s’han utilitzat per a planificar i operar la xarxa elèctrica estan sent qüestionades i seran qüestionades encara més en el futur. La capacitat de les xarxes elèctriques de tota Europa per a adaptar-se i innovar en aquest entorn canviant i incert serà crucial per al seu èxit futur. Complir amb aquests desafiaments requereix una millora significativa del sistema de distribució i transmissió. També implica el desplegament de xarxes intel·ligents, noves tecnologies de la informació i sistemes de comunicació. La xarxa haurà de facilitar el compromís actiu amb el sistema elèctric, la transició dels clients perquè siguin tant prosumidors com a consumidors, l’habilitació de la flexibilitat del client i l’ús de l’emmagatzematge de bateries.

A Irlanda, la dècada vinent és similar a l’electrificació rural en alguns aspectes, ja que es tracta de permetre la transformació en les nostres llars i negocis. El Pla d’Acció Climàtica tracta de permetre que 2,4 milions de llars irlandeses prenguin centenars de milers de decisions individuals per a canviar el paper que juga l’electricitat en les seves vides i negocis. A causa d’això, la xarxa del futur d’Irlanda s’està desenvolupant per a empoderar i permetre que les llars i les empreses irlandesos participin en un futur amb baixes emissions de carboni i satisfacin les necessitats derivades de la connexió de vehicles elèctrics, el desplegament de calefacció elèctrica i molts milers de llars. adoptant la microgeneració.

Què significa això en termes tècnics? En primer lloc, la inversió més gran del període està en el nostre desplegament de mesurament intel·ligent, on estem instal·lant tecnologia en les llars de les persones que els permet prendre el control sobre el seu ús d’electricitat de noves maneres, habilitant als ciutadans d’energia activa. No obstant això, en la xarxa significa un canvi fonamental en la inversió. Significa estendre l’enfocament de l’última dècada, en connexions de transmissió i energies renovables, per a enfocar-se en la xarxa de Mitjana Tensió (MT), xarxes de Baixa Tensió (BT) i xarxes més intel·ligents i gestionades activament. Aquest canvi a “local” i “actiu” farà possible que les llars, les empreses i les comunitats irlandeses participin activament en un sistema de generació distribuïda, microgeneració i tecnologies baixes en carboni.

 1. Desenvolupant la Xarxa del Futur

Tres importants programes de treball que s’han llançat en ESB Networks per a desenvolupar la nostra futura xarxa i complir amb els desafiaments descrits anteriorment són el Programa Nacional de Mesurament Intel·ligent, el programa de treball de Desenvolupament del Sistema de Xarxa LV i el Projecte de Gestió Activa del Sistema.

Programa Nacional de Mesurament Intel·ligent

El Programa Nacional de Mesurament Intel·ligent implica la millora de 2,4 milions de comptadors d’electricitat a Irlanda a finals de 2024. Cada llar, granja i negoci rebran un nou comptador intel·ligent de manera gratuïta que aportarà beneficis als clients, al medi ambient i a l’economia.

Cada comptador intel·ligent ajudarà a la societat a ser més eficient energèticament i respectuosa amb el medi ambient mentre treballem per un futur baix en carboni. Els comptadors intel·ligents ajudaran a facilitar el desenvolupament de la creixent generació renovable, les xarxes intel·ligents i l’electrificació del transport i la calor a Irlanda. Proporcionaran als clients un major accés a informació precisa sobre el seu ús d’energia, donant-los un major control sobre el seu consum d’energia. En les proves, els consumidors van reduir el consum fins a un 3% i la demanda punta en un 8%. Els comptadors intel·ligents es poden llegir automàticament, permetent una facturació més precisa i reduint significativament la necessitat de lectures manuals de comptadors i factures estimades.

Fig 2. Electrificació de la llar

L’actualització a mesuradors intel·ligents permetrà a ESB Networks trobar falles més ràpid i administrar la xarxa de manera més eficient. També permet als clients canviar de proveïdor d’electricitat i mudar-se de local més fàcilment. Els comptadors intel·ligents també permeten a les empreses de subministrament elèctric oferir nous productes i serveis intel·ligents. Aquests serveis ofereixen més opcions i permeten als clients traslladar part del seu consum a moments del dia en què l’electricitat és més barata.

Desenvolupament de sistemes de xarxa de BT

El nostre programa de treball de desenvolupament de sistemes de BT, amb una assignació de 134 milions d’euros durant els pròxims 5 anys, té com a objectiu garantir que la xarxa de BT sigui adequada perquè els nostres clients puguin adoptar tecnologies de baixes emissions de carboni (LCT), com la càrrega de vehicles elèctrics en la llar, calefacció bombes, i microgeneració en línia amb la PAC. Al costat d’això, estem treballant per a complir amb la nostra Estratègia d’Electrificació publicada, coordinant les activitats entre empreses que són rellevants per a aquesta àrea.

Fig 3. Electrificació: vehicles elèctrics, bombes de calor i microgeneració

Dins de ESB Networks, reconeixem la importància de desenvolupar proactivament el sistema de distribució, particularment la xarxa de BT, perquè els clients no sofreixin problemes de qualitat, resiliència i confiabilitat de l’energia a mesura que augmenta la càrrega en el sistema degut a la major penetració de vehicles elèctrics i transport. Això ha d’equilibrar-se amb la nostra responsabilitat d’invertir amb prudència en la xarxa i evitar el desenvolupament innecessari d’infraestructura i actius encallats.

Amb aquest programa de treball ara activat, l’objectiu principal a curt i mitjà termini és centrar-se en l’impacte probable del transport electrificat en la xarxa de BT i posar en marxa la millora proactiva/planificada del sistema de BT per a adaptar-se a això en la nostra xarxa. A mesura que avancem en els pròxims anys i augmenti l’adopció de LCT, es realitzaran consideracions addicionals tant per a la calor electrificada com per als impactes de la microgeneració.

Per a permetre una presa de decisions i una programació consistents i sòlides i maximitzar les oportunitats per a reduir els costos que recolzen l’electrificació de la calor i el transport, hem identificat cinc fases de la nostra metodologia actual per a desenvolupar el sistema de distribució:

 1. Pronòstic: implementació d’una eina d’anàlisi de dades de pronòstic en el núvol de ESB Networks. Això permet a ESB Networks preseleccionar transformadors de MT/*BT quan la capacitat de la xarxa és motiu de preocupació.
 2. Identificar: implementació d’una prova de concepte amb el programa de mesurament intel·ligent per a identificar grups de BT on les restriccions de voltatge són un problema. Els resultats d’això s’implementaran en la nostra eina d’anàlisi de dades de pronòstic.
 3. Monitoratge: la Fase 1 implica la implementació de 100 monitors en transformadors MV/*LV per a identificar transformadors amb possibles problemes de sobrecàrrega de capacitat a causa de la utilització de vehicles elèctrics i bombes de calor. La Fase 2 amplia el desplegament de la Fase 1 a 1000 monitors. Com a resultat, ESB Networks tindrà monitoratge en la xarxa LV clau per a gestionar els impactes LCT en els pròxims anys.
 4. Solucions intel·ligents:implementació de solucions intel·ligents on sigui possible i rendible. Prototipado de nous transformadors innovadors. Col·laborant amb el Projecte de Gestió Activa del Sistema.
 5. Enfortir la xarxa: reforç convencional per a enfortir la xarxa. Revisió dels estàndards de disseny, kits d’eines de disseny de xarxes i capacitació en el nou arbre de decisions de disseny de LV per a xarxes preparades per al futur. Coordinació de models de recursos, logística per a la millora del sistema de BT, inclòs el temps de disseny, marcs de materials i equips de construcció.
Fig 4. Pronosticar, Identificar, Monitorar, Solucions Intel·ligents i Enfortir la Xarxa

Projecte de Gestió Activa del Sistema

El Projecte de gestió de sistemes actius en ESB Networks és responsable de transformar la forma en què es gestiona l’energia en la xarxa de distribució d’electricitat d’Irlanda. En la dècada vinent, tots els clients, des de generadors renovables fins a grans usuaris d’energia, llars, granges i empreses, adoptaran noves tecnologies, productes i serveis que canviaran la forma en què generen, emmagatzemen o consumeixen electricitat. Amb més generació renovable i més consum d’electricitat, es necessita el Projecte de Gestió Activa del Sistema per a garantir que el sistema de distribució pugui monitorar, pronosticar i administrar l’energia a nivell local.

En aquest nou panorama energètic, els clients i les comunitats de tot el país es tornaran més actius en la gestió i el control del seu consum d’electricitat. A través de la participació activa de tots en el procés de Gestió Activa del Sistema, podem desenvolupar un sistema de distribució que sigui segur i protegit, introduint nous mercats localitzats que responguin a les noves necessitats locals i regionals, i que tingui un impacte positiu en la lluita contra el canvi climàtic.

Fig 5. Gestió activa del sistema – Sala de control

En implementar Activi System Management a Irlanda, som molt conscients de l’impacte que això tindrà en tota la indústria, els clients i les comunitats i estem interactuant activament amb totes les parts interessades, per la qual cosa lliurem aquest projecte en col·laboració. Les nostres àrees d’enfocament actualment són:

 1. Accés i consciència,que és establir com treballarem per a crear un sistema d’energia activa. Això inclou el desenvolupament dels nostres requisits del sistema d’energia per a 2030, mapes de calor de baix voltatge locals, marc de consulta i el nostre full de ruta pilot.
 2. Tecnologia, que està veient com optimitzem el sistema per a la participació renovable, del client i de la comunitat. Això inclou el desenvolupament d’Orientació de Dades i Senyals, Plataformes i Taulers i Mapa de Ruta del Sistema Operatiu.
 3. Disseny de mercat, que analitza com aportarem flexibilitat al sistema en reimaginar els arranjaments de mercat. Això inclou la Primera Licitació de Flexibilitat, Pla de Mercat de Flexibilitat i un Full de ruta Residencial.
 1. Conclusió

El desenvolupament futur de la xarxa elèctrica irlandesa està dissenyat per a empoderar i permetre que les llars i les empreses irlandeses participin en un futur amb baixes emissions de carboni. Per a això, s’incrementarà de forma molt significativa el desenvolupament de sistemes i els avanços operatius en baixa tensió, mitjana tensió i en els sistemes de control operatiu necessaris per a poder gestionar activament el sistema (demanda, generació i dispositius de xarxa) en totes les tensions. No es pot subestimar l’esforç d’enginyeria i lliurament associat amb la finalització d’aquest ambiciós programa de treball, ni la seva importància per a aconseguir els objectius d’energia renovable d’Irlanda. ESB Networks continuarà treballant en col·laboració amb la indústria i els clients per a facilitar la transició d’Irlanda cap a una economia amb menys emissions de carboni.

Tina McManus amb contribucions de Carol Murphy, Emma Silke, Ellen Diskin i Kevin Gleeson

CONTACTE

press@comet.technology