Noticies d'interés

Consulta les últimes notícies de COMET

Suport a la creació de Comunitats Energètiques Locals

El Llibre blanc d’Energia d’Irlanda (desembre de 2015) i el Pla Nacional de Mitigació (juny de 2017) emfatitzen el paper dels ciutadans i les comunitats en el compliment dels objectius energètics per a un futur amb baixes emissions de carboni.

El Programa Nacional de Comunitats d’Energia Sostenible (SEC), dirigit per l’Autoritat d’Energia Sostenible d’Irlanda (SEAI), és un dels principals pilars per a impulsar el creixement i el desenvolupament, així com per a desenvolupar la capacitat de les comunitats energètiques en tot el país d’acord amb objectius de l’acció climàtica. Aquesta iniciativa es va llançar per primera vegada en 2015 arran del Llibre blanc d’Energia d’Irlanda per a ajudar les comunitats a desenvolupar habilitats i coneixements de gestió de l’energia. A partir de novembre de 2021, més de 590 grups comunitaris en tota Irlanda ara formen part de la xarxa de Comunitats d’Energia Sostenible de SEAI, un moviment nacional en ràpida expansió cap a un futur energètic més net. El Pla d’Acció Climàtica d’Irlanda ha establert l’objectiu de fer créixer aquesta xarxa a 1500 comunitats d’energia sostenible per a 2030.

Què és una SEC?

Una Comunitat d’Energia Sostenible (SEC) es descriu com qualsevol quantitat de persones que s’uneixen per a treballar juntes, desenvolupar un sistema d’energia sostenible en benefici de la seva comunitat en general i, en última instància, canviar la forma en què la comunitat pensa i usa l’energia. Això es pot aconseguir amb l’objectiu de ser el més eficient possible, usar energia renovable quan sigui factible i considerar l’ús de solucions d’energia intel·ligent també. Els SEC poden i se’ls recomana encaridament que incloguin una gamma de diferents usuaris/parts interessades de l’energia de tota la comunitat, això pot incloure llars, clubs esportius, centres comunitaris, esglésies, escoles i empreses locals. En fer això, la SEC està adoptant l’enfocament més holístic possible, tenint en compte totes les necessitats locals de manera inclusiva i col·laborativa, en lloc de centrar-se en una àrea aïllada. També permet que la SEC comparteixi recursos, habilitats, coneixements i experiències locals des d’una varietat de perspectives diferents, la qual cosa condueix a beneficis a llarg termini que poden sentir tots els involucrats.

La xarxa SEC és molt diversa. Gairebé el 50% de la xarxa total està composta per Associacions de Desenvolupament Comunitari i grups Voluntaris. Després d’això, els següents grups més grans que estaran representats en la xarxa són Tidy Towns, organitzacions i/o serveis comunitaris i institucions educatives. També estem veient un nombre creixent de clubs esportius, empreses rurals locals, associacions de veïns i d’habitatge i cooperatives d’energia que s’uneixen a la xarxa.

Els SEC, en unir-se a la xarxa, tenen l’oportunitat d’indicar els seus principals objectius, impulsors i àrees d’interès, que es classifiquen en els següents temis

 • Generació d’energia renovable i/o regeneració comunitària (66% de la xarxa SEC va indicar interès en aquesta àrea)
 • Eficiència energètica i/o estalvi financer (76% de la xarxa SEC va indicar interès en aquesta àrea)
 • Comunitat sostenible/baixa en carboni (68% de la xarxa SEC va indicar interès en aquesta àrea)
 • Canvi de comportament/educació energètica (59% de la xarxa SEC va indicar interès en aquesta àrea)
 • Transport sostenible (26% de la xarxa SEC va indicar interès en aquesta àrea)
 • Pobresa de combustible (24% de la xarxa SEC va indicar interès en aquesta àrea)

Beneficis de convertir-se en una SEC

Beneficis de convertir-se en una SEC Hi ha una sèrie de beneficis associats amb convertir-se en una SEC. Com a part de la xarxa, els SEC tenen accés a una varietat de suports de SEAI i d’uns altres SEC en la xarxa, per a compartir coneixements i experiències i brindar-se assessorament mutu. SEAI també brinda suport directament a les SEC i a través d’un panell de mentors que brinden suport pràctic/en el terreny a les SEC per a establir-se i establir les seves ambicions com a SEC. A través del procés, les SEC poden:

 • Aconseguir estalvis financers i energètics
 • Millorar el confort, la salut i el benestar d’edificis més eficients energèticament
 • Impulsar les oportunitats d’ocupació local
 • Donar suport al desenvolupament comunitari i local
 • Donar suport al desenvolupament comunitari i local
 • Desenvolupar capacitats i habilitats en tota la comunitat i accedir a suport i finançament

Contribuir als objectius energètics nacionals i reduir les emissions de carboni La xarxa SEC està dissenyada per a permetre que les comunitats administrin i estalviïn energia en tots els sectors. El programa té un enfocament o viatge molt simple de 3 passos perquè els SEC segueixin en unir-se a la xarxa, que es coneix com Aprendre-Planificar-Fer.

Pas 1 – Aprèn:

La seva comunitat s’uneix a la xarxa SEC, on se li assignarà un mentor local del comtat per a brindar-li suport pràctic i orientació per a ajudar-lo a establir els seus objectius i com aconseguir-los. Pot aprendre d’uns altres SEC que ja estan en la xarxa i compartir aprenentatges i consells. També pot obtenir accés a materials d’aprenentatge, capacitació i esdeveniments en diverses àrees diferents, per a crear consciència i ajudar a millorar les habilitats del seu grup SEC i la comunitat en general.

Pas 2 – Planificar:

Si la seva comunitat decideix progressar, SEAI ho secundarà en l’elaboració d’un Pla Mestre d’Energia de referència per a la seva comunitat. S’associa amb SEAI i se li brinda més suport a mesura que avança en aquest pla. En establir un Pla Mestre d’Energia de referència, els SEC poden identificar oportunitats d’estalvi d’energia i un programa d’activitats perquè la comunitat consideri emprendre.

Pas 3 – Fes:

Una vegada que hagi desenvolupat un Pla Mestre d’Energia, la seva comunitat podrà prioritzar els millors projectes d’energia per a començar i després podrà identificar subvencions o suports per a ajudar a aconseguir aquests projectes. SEAI executa la Subvenció d’Energia per a Comunitats que dona suport a projectes d’energia de petita a mitjana escala, desenvolupant habilitats comunitàries per a administrar projectes de capital i capacitar a les comunitats per a liderar projectes en les seves pròpies comunitats. A través d’aquest esquema, les comunitats també poden desenvolupar i mantenir la consciència i el coneixement sobre l’energia a nivell local i tenir l’oportunitat d’exhibir projectes de demostració a petita escala per a ressaltar solucions energètiques innovadores per a la comunitat en general.

Suport a les comunitats i els ciutadans a través de compromisos polítics nacionals i de la UE

La Directiva d’Energies Renovables revisada (REDII), com a part del Paquet d’Energia Neta de la UE, ara proporciona el dret dels ciutadans i les comunitats a produir, emmagatzemar, consumir (inclòs l’autoconsum) i vendre energia renovable. Les comunitats energètiques ara també tenen dret a compartir l’energia. Perquè això sigui efectiu, els Estats membres de la UE han de garantir que els operadors de la xarxa cooperin amb les comunitats energètiques.

La nova REDII diu que la producció domèstica d’electricitat renovable es pot vendre amb alguns càrrecs aplicats, però aquests càrrecs de xarxa només han de reflectir el cost d’injectar electricitat a la xarxa. Els defensors de l’energia comunitària han argumentat que els càrrecs i tarifes no haurien d’aplicar-se a l’electricitat que es produeix i es consumeix en la llar. La REDII confirma aquest principi.

Les noves normes de la UE exigeixen que els governs garanteixin que, a partir de 2021, els autoconsumidors d’energies renovables rebin un pagament just per l’electricitat que embenin a la xarxa. Aquest pagament ha de correspondre almenys al valor de mercat d’aquesta electricitat.

Aquestes noves normes de la UE han de ser adoptades per cada Estat membre de la UE. Cada estat ha de desenvolupar marcs habilitadors que incloguin suport per a l’autoconsum i pagaments per injectar energia renovable a la xarxa. També han de desenvolupar i presentar Plans Nacionals d’Energia i Clima (Pla Nacional d’Energia i Clima 2021-2030) a la Comissió Europea per a fins de 2019, i adoptar aquestes regles/plans en la política i la llei nacionals per a 2021.

El Pla d’Acció Climàtica de Tot el Govern d’Irlanda de 2019 es va comprometre a implementar un esquema de suport coherent per a la microgeneració amb un preu per vendre energia a la xarxa i obrir l’oportunitat per a la participació comunitària en la generació renovable, així com acords de guany comunitari.

El Govern secunda fermament que es permeti a les persones vendre l’excés d’electricitat que han produït de tornada a la xarxa. Per a permetre això, el Govern s’ha fixat els següents objectius.

 • Hem establert un pla pilot de subvenció de microgeneració per a energia solar fotovoltaica, dirigit a l’autoconsum, que atorga una subvenció d’al voltant del 30% dels costos d’instal·lació per a llars individuals. Sobre la base del pilot, posarem en marxa un esquema de suport continu per a la microgeneració per a 2021 a tot tardar (aquest esquema s’està finalitzant actualment després d’una consulta pública), centrant-nos en una sèrie de pilars clau, que inclouen: equitat i accessibilitat per a tots, anàlisi de cost i remuneració de la tecnologia, abordant les barreres tècniques i les limitacions de planificació, una política clara de connexió a la xarxa i donant suport a la participació comunitària en la microgeneració. Això es veurà recolzat per mesures en els reglaments de construcció.
 • • Els comptadors elèctrics mecànics seran reemplaçats en totes les cases per a 2024 sota el Programa de Mesurament Intel·ligent. Això facilitarà una millor gestió de la demanda i estalvis de costos per als consumidors, particularment quan estigui estretament alineat amb l’ambiciós desplegament de programes de modernització i capacitat de microgeneració per a llars i petites empreses.
 • Canviar les regles del mercat elèctric a principis de 2020 per a permetre que l’electricitat microgenerada es vengui a la xarxa. Això ha d’incloure la provisió d’una tarifa d’alimentació per a la microgeneració que s’estableixi almenys en el punt de preu majorista.
 • Dissenyar mecanismes de mercat, tarifes de xarxa, subhastes competitives per a energies renovables i l’obligació de serveis públics de manera que distribueixi els costos de manera justa, fins i tot en termes de competitivitat.
 • Continuar promovent un treball més pròxim amb la comunitat i l’empresa per part de les Entitats Obligades d’Energia per a garantir un guany comunitari més ampli.

El Règim de Suport a l’Electricitat Renovable (RESS) és una política emblemàtica del Govern d’Irlanda dissenyada per a complir els compromisos de descarbonizar la xarxa elèctrica d’Irlanda, aprofitar els recursos naturals i portar l’energia renovable al cor de les comunitats irlandeses. El RESS serà la mesura política clau que impulsarà la consecució de l’objectiu del 80% de RES-E, atraient una inversió internacional significativa en el sector de les energies renovables a Irlanda i reduint els costos dels consumidors. El disseny de RESS està a l’avantguarda de les millors pràctiques internacionals en disseny de subhastes competitives, inversió comunitària i oportunitats de propietat.

RESS es basa en un sistema de subhastes, en el qual els generadors renovables competeixen entre si per contractes en oferir un preu per l’energia que poden proporcionar. El sistema de subhasta ajudarà a oferir preus més baixos per a l’electricitat i un preu garantit per a la generació d’energia durant un període de temps determinat. Els projectes que resultin reeixits a través de les subhastes RESS s’adjudicaran un contracte per un període de 15 anys.

S’han integrat una sèrie d’aspectes comunitaris en el teixit de RESS, per a empoderar i permetre que les comunitats participin en la generació d’electricitat renovable i donin suport a la transició energètica. Els aspectes comunitaris s’inclouen amb el propòsit exprés d’involucrar a les comunitats en el desenvolupament de projectes per a compartir els beneficis i donar suport a l’objectiu nacional del 70% d’electricitat renovable, que es considera impossible sense el suport social i comunitari d’aquests projectes.

Hi ha 3 aspectes clau en RESS específics per a les comunitats:

 1. Categoria comunitària en subhasta:categoria comunitària separada en subhastes RESS, reservada per a projectes liderats per la comunitat (100% propietat de la comunitat) entre 0,5 i 5 MW d’escala
 2. Fons de beneficis comunitaris (CBF): obligatori per a tots els projectes RESS reeixits per a establir i administrar un CBF de 2 €/MWh per a les comunitats locals en la rodalia dels seus projectes. Aquests pagaments han de realitzar-se anualment durant la vida útil dels projectes.
 3. Fons de beneficis comunitaris (CBF):obligatori per a tots els projectes RESS reeixits per a establir i administrar un CBF de 2 €/MWh per a les comunitats locals en la rodalia dels seus projectes. Aquests pagaments han de realitzar-se anualment durant la vida útil dels projectes.

Aquest article va ser elaborat per Caoimhe McCarthy, Autoritat d’Energia Sostenible d’Irlanda (SEAI).

CONTACTE

press@comet.technology