Noticies d'interés

Consulta les últimes notícies de COMET

Coneix el lloc de demostració italià!

El lloc de demostració italià a Messina (Itàlia)

El projecte de renovació urbana de Fondo Saccà representa una intervenció exemplar per recuperar una part de l’ecosistema urbà afectat per una profunda degradació i marginació social: s’ha enderrocat part del barri marginal, s’ha accedit a un habitatge adequat i s’han enderrocat els barris marginals buits i s’han construït nous edificis ecofriendly per acollir experiències de cohabitatge i espais i serveis comuns per a la comunitat local.

La intervenció de renovació urbana ha afectat una superfície de 2.500 metres quadrats (abans totalment ocupats per barris marginals), construint un volum global de 1.675 metres cúbics, que abastava 523 metres quadrats: la superfície restant s’ha transformat en un jardí públic i estructures de viabilitat.

L’envolupant de l’edifici amb alta inèrcia tèrmica, l’orientació d’algunes obertures, un sistema de ventilació natural, l’elecció i disposició de la vegetació, les tecnologies energètiques escollides (un sistema fotovoltaic de 16,24 kWp i un sistema solar tèrmic amb un emmagatzematge total de 770 LT) contribueixen a optimitzar el consum energètic i limitar l’impacte ambiental, aconseguint un índex de rendiment energètic en classe A4.

Per a l’anàlisi i optimització de l’ús energètic, una part de l’edifici s’ha dotat de sensors per al monitoratge de la transmitància de l’envolupant i de les condicions de conservació del material aïllant.

L’edifici acull set mini-apartaments i ha estat dissenyat per crear una petita comunitat formada per una família, persones individuals afectades per la fragilitat sociosanitària, una pensió per a hostes externs i un espai socioeducatiu per a famílies del barri.

En col·laboració amb CNR-ITAE, SAE ha estudiat i dissenyat els criteris de distribució elèctrica per als usuaris residencials, considerant les prioritats socials dels propis usuaris.

Aquest objectiu s’ha aconseguit mitjançant el desenvolupament d’un sistema energètic (microxarxa) capaç de monitorar usuaris residencials individuals, gestionar l’energia produïda a partir de fonts renovables mitjançant un sistema d’emmagatzematge de bateries adequadament dimensionat i implementar un nou procediment de tarifació energètica, just i proporcional a les prioritats socials dels usuaris.

Principals característiques de la planta fotovoltaica amb sistema d’emmagatzematge

PartsDescripció
Inversor 3 Fases Potència Nominal: 6 kW Tensió Nominal: 400 V
Mòdul fotovoltaic Potència nominal: 375 W Vmp Tensió: 34,25 V Corrent isc: 11,47 A
Bateria Ions de liti Tensió nominal: 48 V Capacitat nominal: 74 Ah (3,55 kW)
Tensió d’operació del sistema de gestió de bateries: 100-430 V corrent de càrrega: 100A

A continuació, algunes imatges de la centraleta elèctrica general i del sistema d’emmagatzematge instal·lat

Com afectarà Hybris

A més de provar l’eficiència en el futur, el projecte HYBRIS comporta un augment de la capacitat d’emmagatzematge que es podria destinar a augmentar serveis addicionals al hub de l’habitatge: com ara estacions de recàrrega de vehicles i serveis relacionats amb la creació de la Comunitat d’Energies Renovables del Fondo Saccà, que implicarà una part de les famílies que han rebut nous habitatges i que abans vivien en barris marginals de la zona.

Escrit per Francesco Bertino de SAE

CONTACTE

press@comet.technology