Noticies d'interés

Consulta les últimes notícies de COMET

REACT en Llocs Sostenibles 2022

Del 6 al 9 de setembre de 2022, el projecte REACT va participar a la Sustainable Places Conference 2022, un esdeveniment híbrid (a Niça a França i en línia), que enguany celebra la 10a edició, que reuneix almenys 150 projectes europeus d’R+I per equivalent a 1.000 milions d’euros de finançament europeu. Les activitats en curs i els resultats de REACT es van presentar mitjançant tallers, sessions dedicades a publicacions científiques i la participació de socis del projecte de R2M, COMET, Mihajlo Pupin Institute i Teesside University.

La conferència va representar una excel·lent oportunitat per potenciar part dels últims resultats aconseguits en el projecte REACT per part de diversos socis:

Per part de la Universitat de Teesside, l’atenció es va centrar en els aspectes socials i en la comprensió dels factors clau resultants de les entrevistes sobre les necessitats i oportunitats dels usuaris finals davant les plataformes de resposta a la demanda i els conceptes de flexibilitat energètica i com facilitar-los. adopció transparent per part dels operadors del mercat energètic (proveïdors de TIC, ESCo, agregadors energètics, DSO, etc.). La doctora Dana Abi Ghanem, en col·laboració amb la professora Tracey Crosbie (en línia), va presentar una investigació titulada “Informar una transició justa a l’energia neta: resultats d’una enquesta als residents de tres illes”. Aquests són els 3 llocs pilot del projecte REACT (La Graciosa, Carloforte i l’illa d’Aran).

A més, el professor Michael Short va il·lustrar una altra investigació recent sobre el tema “Mesurant la bretxa: un enfocament estadístic per a l’avaluació i la previsió en línia de la participació humana en els programes de resposta a la demanda”, un treball realitzat en col·laboració amb la professora Tracey Crosbie.

Finalment, en una altra sessió científica, Dana Abi Ghanem va intervenir exposant un treball en col·laboració amb la doctora Mina Najafi i la professora Tracey Crosbie sobre el tema “Configuració d’usuari en el disseny i prova de la resposta a la demanda: implicacions per a la implicació dels usuaris amb solucions de xarxa intel·ligent”.

Els socis del taller

Durant el taller Transició Energètica Neta de les illes (Accions europees a favor de la descarbonització de les illes geogràfiques), projectes com ara ISLANDER, ROBINSON, GIFT, i altres (com ara IANOS, INSULAE i MAESHA) han explorat una sèrie de qüestions relacionades amb les vies que es poden seguir per aconseguir baixes emissions de carboni, els esquemes de finançament relacionats, així com els resultats i lliçons apreses fins ara dels projectes i activitats als llocs pilot.

Marko Jelić, de l’Institut Mihajlo Pupin, va presentar les activitats en nom del projecte REACT, sobre el tema: Cicle de control REACT per a una gestió energètica automatitzada d’un perfil de prosumidor a les illes geogràfiques.

Tots els ponents van oferir presentacions capaces d’inspirar el públic present a la sala i en línia sobre com s’enfronten al repte comú: la necessitat d’esdevenir autònoms energèticament i, mentrestant, desencadenar un camí de sostenibilitat i resiliència, basat en baixes emissions de carboni. Tots els projectes estan desenvolupant i validant solucions que combinen plantes d’energies renovables i flexibilitat en els sistemes locals de gestió energètica, sovint creant la base per a esquemes d’autoconsum energètic i models de negoci viables dins de les comunitats d’energies renovables.

Des de la publicació “Clean Energy Policy Statement for EU Islands” el 2017, les illes europees s’estan convertint en ambaixadors de la transició energètica i l’ús eficient de les fonts d’energia, i REACT juga un paper important amb els seus tres projectes demostratius, que desenvolupen solucions d’energia neta a La Graciosa, Carloforte a l’illa d’Aran, juntament amb les 5 illes “seguidores”.

Implicació

Tot això sense oblidar la implicació dels actors interessats. Sense la participació d’usuaris i comunitats, el camí que impulsa el projecte REACT s’acabaria només a mig camí. Hi ha diverses qüestions a abordar i reptes que cal afrontar a l’hora de col·laborar en contextos concrets com les petites illes, quan hi ha poques oportunitats per debatre, en debats públics, conceptes com “energia neta”, “comunitats energètiques” o “flexibilitat energètica”. Això forma part de les tasques necessàries: durant el taller es van presentar enfocaments per integrar les mesures tradicionals de participació dels residents.

Els reptes de la innovació

Va ser útil conèixer una sèrie de reptes relacionats amb les solucions de gestió energètica. Entendre que els models energètics cooperatius permeten estalviar i augmentar l’eficiència. A més, va ser fascinant saber que els desenvolupaments tecnològics (nous materials, programari, etc.) representen un repte però també una oportunitat per a la innovació.

Nous panells solars amb transparència de nivell mitjà

Com sempre, l’esdeveniment va ser un excel·lent aparador de projectes d’energia verda i una gran oportunitat per posar-se en contacte amb resultats rellevants i professionals que estimulen la nostra ment i ens animen a seguir el camí de la recerca i la innovació en l’àmbit de l’energia neta.

A l’SP22, els equips de Comet Technology i R2M Solution també van tenir l’oportunitat de mostrar el desenvolupament del projecte i discutir amb els investigadors, responsables polítics, proveïdors de tecnologia i altres empreses consultores que van assistir a la conferència.

L’atenció dels assistents va ser alta sobre com garantir l’accés a l’energia assequible per part de les comunitats de les illes i alhora adoptar un canvi de mentalitat cap a un estil de vida descarbonitzat i respecte als ecosistemes i belleses locals.

CONTACTE

press@comet.technology