Noticies d'interés

Consulta les últimes notícies de COMET

La importància de mesurar PFAS en el medi ambient

És imprescindible la detecció sòlida de congèneres de substàncies per i polifluoroalquils (PFAS) en diferents matrius i mostres. Els científics d’escenaris informen sobre l’estat actual de l’art en la mesura de PFAS en matrius ambientals i mostres complexes.

En el marc del projecte SCENARIOS, la Universitat del Piemonte Oriental (UPO) treballa en el desenvolupament de mètodes analítics innovadors per a la detecció i el seguiment de PFAS en diferents medis ambientals (aigües subterrànies, aigües superficials, aigües residuals, sòls, sediments, biosòlids) i medis biològics (sang humana, sèrum, orina, líquids animals, etc.). Val la pena assenyalar que els PFAS són una classe molt gran de productes químics sintètics àmpliament utilitzats en processos industrials i productes de consum. La seva química és complexa i hi ha milers de variants al comerç i al medi ambient. Hi ha proves que alguns PFAS són persistents al medi ambient, s’acumulen i persisteixen en els organismes i el cos humà durant períodes de temps prolongats, de manera que poden interferir amb els receptors cel·lulars i promoure la toxicitat crònica i el càncer.

A la UPO, desenvolupem mètodes analítics altament sensibles mitjançant una tècnica analítica d’última generació basada en cromatografia líquida d’alt rendiment (HPLC) combinada amb un espectròmetre de masses de precisió de massa d’alta resolució (HRMA), l’Orbitrap Exploris 120 ( Thermo Scientifics) (figura següent). Els PFAS generalment es produeixen a nivells de traça i la seva detecció requereix mètodes analítics altament sensibles i fiables. A més, molts materials utilitzats en el mostreig i l’anàlisi poden contenir PFAS a causa del seu ús generalitzat i la seva persistència. Per evitar la contaminació creuada i aconseguir el nivell d’exactitud i precisió necessaris per obtenir resultats defensables, adoptem un enfocament conservador i apliquem el més alt nivell de rigor a tots els aspectes dels elements de mostreig (p. elements (per exemple, preparació de mostres, consumibles com ara filtres, dissolvents i vials). A més, utilitzem estàndards amb anàlegs marcats isotòpicament per millorar la qualitat i la fiabilitat dels resultats.

S’acaba d’instal·lar un nou espectròmetre de masses per a la determinació HSMA de PFAS a les instal·lacions de la UPO. També es mostra l’equip de Química Analítica de la UPO amb el coordinador del projecte Escenaris (a la dreta, Dr. Masho Belay, Prof. Francesco Dondero, Prof. Emilio Marengo i Prof. Elisa Robotti).

La nostra ambició és millorar significativament els mètodes disponibles actualment per a la detecció i quantificació de PFAS en aigua potable o en matrius més complexes, incloses aigües superficials, sòlids, sang humana i teixits animals, i així proporcionar dades robustes i sensibles sobre el major nombre possible de Congèneres PFAS. A més de desenvolupar mètodes per quantificar PFAS objectiu, l’HRMS també es pot utilitzar per identificar PFAS desconegut en una mostra mitjançant mètodes d’anàlisi no objectiu (NTA). Tanmateix, la identificació i quantificació estructural inequívoca de PFAS identificats provisionalment requereix l’ús d’estàndards analítics. En general, la identificació precisa dels PFAS mitjançant HRMS no objectiu és un procés que requereix molt de temps i molts recursos. L’equip de la UPO ha assumit el repte de desenvolupar un flux de treball NTA mitjançant HRMS i aplicar la seva experiència en química analítica i quimiometria per tractar dades força complexes i millorar la interpretació dels resultats.

Per a més informació sobre UPO:

Website: https://www.uniupo.it/it

Facebook: https://www.facebook.com/uniupo

YouTube: https://www.youtube.com/user/UniPiemonteOrientale

LinkedIn: https://www.linkedin.com/school/universita-del-piemonte-orientale/mycompany/

Twitter: https://twitter.com/UniAvogadro

Instagram: https://www.instagram.com/uniupo/

CONTACTE

press@comet.technology