Noticies d'interés

Consulta les últimes notícies de COMET

Preparant-se per REACT – Quant saben els illencs sobre la transició energètica?

Els residents de les Illes Pilot de REACT estan preparats per a una xarxa elèctrica que reacciona als canvis d’ús (conegudes com a xarxes intel·ligents) i per canviar-ne l’ús per adaptar-se al subministrament d’electricitat (conegut com a resposta a la demanda)? Aquesta pregunta es va fer durant el projecte REACT i la resposta completa es pot trobar aquí i, entre altres resultats, es va comprovar que la gent de les Illes Pilot simplement no n’estava molt al corrent! Això va plantejar la pregunta, fins a quin punt hi ha la gent a les Illes Seguidores de REACT de Gotland (Suècia), Lesbos (Grècia), La Reunió (França) i Mallorca (Espanya)? La gent d’aquestes illes té uns nivells més alts de consciència de les eines de transició energètica que els que es van trobar als pilots? Trobar la resposta a aquesta pregunta és important, fins i tot vital, per al desenvolupament reeixit dels plans per reproduir les solucions REACT a aquestes illes seguidores.

Per trobar una resposta a això, es va fer un conjunt exploratori d’entrevistes a Gotland, Lesbos i Mallorca mentre es va fer una enquesta a La Reunió. Es van recollir respostes dels residents d’aquestes illes, mesurant no només la seva consciència i comprensió, sinó també les seves actituds cap als conceptes energètics generals i les eines integrals a les solucions de transició energètica REACT. Els resultats van trobar que els residents de les Illes Seguidores van sentir que estaven familiaritzats amb conceptes com l’estalvi d’energia, així com la gestió i l’emmagatzematge d’energia. No obstant això, aquesta familiaritat va desaparèixer quan se’ls va preguntar quant sabien d’eines específiques de transició energètica com ara Demand Response i comunitats energètiques locals (accions energètiques col·lectives per part de ciutadans, autoritats locals i petites empreses per generar beneficis socials i ambientals més que beneficis financers). Menys d’un terç dels que van participar a les entrevistes i a l’enquesta estaven familiaritzats amb qualsevol d’aquestes eines de transició, cosa que, tot i estar en línia amb les troballes a les illes Pilot, és una preocupació.

La figura anterior mostra una comparació entre la consciència pel concepte d’estalvi d’energia versus la resposta a la demanda.

Si la consciència d’aquestes eines no era alta, com va afectar això l’actitud de la gent cap a elles? Aquí els resultats variaven segons l’illa. A l’illa de Gotland, on la consciència de les comunitats energètiques locals era relativament alta, la majoria de la gent no estava interessada a unir-se a aquesta comunitat. Curiosament, a les altres tres illes Seguidores, on la consciència inicial era molt més baixa que a Gotland, més de la meitat dels preguntats van declarar que considerarien unir-se a una comunitat energètica. La voluntat d’utilitzar una eina de resposta a la demanda va variar segons l’illa de seguidors, però a totes les illes la majoria dels participants van declarar que considerarien utilitzar una solució de resposta a la demanda tot i que la majoria no ho sabia abans de l’entrevista o l’enquesta.

Quants dels que van participar en les entrevistes o enquesta estan oberts a utilitzar un programari de resposta a la demanda.

Un element addicional de les entrevistes i de l’enquesta va ser una pregunta que intentava avaluar com veien els illencs la gestió energètica de la seva illa en una dècada. Sobre aquesta pregunta, els illencs van tenir l’oportunitat de descriure com pensaven que seria la seva illa amb les seves pròpies paraules. Tot i que hi havia diverses opinions pessimistes sobre les illes, la majoria dels illencs eren positius sobre el futur energètic de la seva illa.

Opinió dels illencs sobre la futura gestió energètica de la seva illa.

En conjunt, els resultats de les entrevistes i l’enquesta de les Illes Seguidores donen motius de consideració i optimisme sobre com s’acceptaran les solucions REACT. Tal com es va comprovar a les Illes Pilot, la manca de coneixement d’algunes de les característiques clau de les solucions s’haurà de fer front quan es desenvolupin els plans per adaptar-les i reproduir-les per a les Illes Seguidores. Les respostes semblen mostrar també el valor d’augmentar la consciència, una vegada que els illencs van conèixer la DR i les comunitats energètiques, la majoria estaven disposats a provar-los. Això indica que hi ha una clara necessitat d’un fort component de difusió d’informació en els plans REACT desenvolupats.

Utilitzant aquests nous coneixements sobre les Illes Seguidores, aquests plans per adaptar i reproduir les solucions de REACT poden ajudar a REACT a formar part del futur energètic positiu d’aquestes illes!

Les conclusions completes de les entrevistes i l’enquesta a les illes de seguidors de REACT es publicaran aviat, així que assegureu-vos de tornar a consultar les publicacions i resultats de REACT.

CONTACTE

press@comet.technology