Noticies d'interés

Consulta les últimes notícies de COMET

Projecte NEON. Comunitats energètiques de serveis energètics integrats de pròxima generació, el paper dels projectes pilot.

NEON s’enfoca en Comunidades Ciudadanas de Energía (CEC), tant residenciales com industrials. El projecte s’està desenvolupant a través de quatre projectes pilots situats a Espanya, França i Itàlia. Des del seu inici el setembre de 2021, s’ha treballat en la cocreació de serveis energètics integrats i acords intersectorials, així com en els aspectes contractuals i financers de la integració entre serveis. Aquests quatre projectes pilot s’ubican en àrees amb característiques i necessitats molt diverses, el que permet explorar diferents escenaris i estudiar diferents possibilitats i solucions “ad hoc”.

El projecte pilot italià es troba al nord de Sardenya, a Berchidda. Aquesta comunitat energètica està formada per edificis residencials i públics. A França s’ubiquen dos projectes pilot, un dels quals s’ha establert en un complex turístic anomenat Domain de la Souce, mentre que l’altra comunitat energètica francesa agrupa una col·lectivitat territorial anomenada Stains. El projecte pilot espanyol, ubicat al municipi de Villacañas, reuneix diversos edificis industrials i habitatges residencials.

Durant els darrers mesos, el projecte pilot espanyol ha estat treballant per aconseguir la major eficiència energètica possible, maximitzant la producció d’energia i utilitzant el territori disponible de la manera més eficient. A més, en produir i emmagatzemar energia, aquesta energia comunitària té la possibilitat de vendre o cedir l’energia sobrant a edificis propers o fins i tot a ciutats veïnes, adaptant-se a les necessitats energètiques del moment. Serà possible gràcies a una plataforma virtual d’intercanvi d’energia. Afegeix valor a la comunitat i augmenta la prestació de serveis. Aquesta comunitat energètica no només impulsa el desenvolupament econòmic de la comunitat, sinó que també enforteix els lligams comunitaris.

Els projectes pilot han enfrontat diversos desafiaments, tant en el passat com en el present, sobretot en la seva implementació i operació, i les diverses solucions adoptades es poden traslladar a projectes futurs. Pel que fa als obstacles a superar, val la pena esmentar els relacionats amb el marc regulador, que en algunes àrees és complex i canviant, i això pot provocar que la implementació d’aquests projectes sigui un desafiament. És fonamental que els membres de la comunitat estiguin oberts a adoptar i utilitzar els serveis energètics que ofereix la comunitat, per la qual cosa és important tenir ciutadans informats i involucrats. Una solució interessant que es pot implementar és una eina que permeti als afiliats conèixer la generació i el consum d’energia en temps real, així com la destinació dels excedents d’energia. Per tant, els membres poden involucrar-se més en el desenvolupament energètic de la comunitat. A més, altres reptes tècnics que ha hagut de superar és adaptar la seva tecnologia a les característiques de la zona, tenint en compte possibles problemes climàtics, i apostar per una forta interconnexió; sempre amb l’objectiu de garantir la seguretat i el subministrament continu d’energia als membres de la comunitat.

A curt termini, el projecte NEON pretén millorar la qualitat de vida dels ciutadans europeus mitjançant serveis energètics integrats amb la cogeneració. Tant el projecte pilot espanyol com els ubicats a Itàlia i França se centren a maximitzar l’eficiència energètica, adaptant-se a les necessitats energètiques del moment. Malgrat els reptes normatius, tècnics i socials, les comunitats energètiques fomenten el desenvolupament econòmic local, per promoure la independència energètica, reduir la petjada de carboni local i enfortir les comunitats.

Escrit per APPA Renovables

CONTACTE

press@comet.technology