Noticies d'interés

Consulta les últimes notícies de COMET

Entrevista a SUPSI: Marc de presa de decisions de sostenibilitat

En el context del marc de presa de decisions de sostenibilitat treballat a la T3.2, CircThread ha entrevistat el soci SUPSI per aclarir algunes qüestions plantejades en aquesta tasca sobre el paquet de treball 3: Marcs de circularitat i serveis econòmics, socials i ambientals.

Com contribueixen les activitats T3.2 al context de sostenibilitat i circularitat com a motors de decisions estratègiques?

L’objectiu d’aquesta tasca és desenvolupar una avaluació integrada de la sostenibilitat i la circularitat del cicle de vida (iLCS&CA) i un marc d’assessorament per donar suport a l’avaluació de les característiques ambientals, socials, econòmiques i d’economia circular del producte per a la millora i la comunicació del producte.

Quins són els principals èxits obtinguts i reptes assolits en el desenvolupament del marc iLCS&CA?

En primer lloc, és útil precisar que el marc està constituït per una llista d’indicadors i per metodologies per a l’agregació/integració dels índexs identificats. Hem identificat un ampli conjunt d’indicadors que inclouen: 15 índexs per a l’àrea ambiental basats en la metodologia PEF; els costos totals calculats al llarg de les fases del cicle de vida del producte amb alguns KPI financers per a l’àrea econòmica; i 84 indicadors adreçats a l’àmbit social, adreçats als diferents actors indicats pel mètode PNUMA. A més, s’han identificat diversos marcs d’agregació d’índexs mitjançant una revisió exhaustiva de la literatura per integrar totes les àrees de sostenibilitat en l’avaluació i per donar suport millor a la interpretació dels resultats.

Molts són els reptes als quals s’enfronten i s’aborden durant el desenvolupament del marc. Considerem LCA i LCC, són metodologies ben conegudes per a l’avaluació ambiental i econòmica de producte, però encara orientades a casos lineals (LCA) i no totalment estandarditzades en el context industrial de CircThread (LCC). Què passa amb l’avaluació de l’àmbit social que encara es troba en els seus inicis, ric en mètodes, d’alguna manera també conflictiu, però amb escassos exemples d’aplicacions. Sense oblidar el tema d’integració que, en comparació amb l’avaluació social, es troba en una etapa embrionària, amb un sol intent (gairebé fracassat) de proporcionar una visió orientada als SDG! En aquest àmbit també hem mantingut una interessant discussió amb ECOS que ha expressat els seus dubtes sobre la maduresa i la necessitat d’agregar els índexs relatius a les diferents àrees de sostenibilitat i circularitat, obrint un debat per aprofundir en la continuació del projecte. En aquest context articulat, aprofitem per potenciar les nostres competències, especialment en els àmbits econòmic, social i d’integració, i alhora contribuint al debat relacionat amb LCSA.

Tot i que el desenvolupament del marc d’avaluació va absorbir la majoria dels nostres recursos, també tenim l’ocasió de raonar la seva aplicabilitat en el cas d’ús del projecte i els pilots, identificant els requisits d’entrada i els possibles formats de tauler visual per a la comunicació dels resultats de l’avaluació. i explotació.

Sembla que es podria dedicar un sol projecte al tema!

Sí, sens dubte aquest és un tema ampli! De fet, hem trobat ORIENTING[1] , que és un projecte europeu paral·lel amb una gran part dedicada als aspectes metodològics de LCSA. Vam trobar la connexió amb aquest projecte bastant tard en el desenvolupament de la tasca, i ens vam adonar que vam arribar a conclusions i eleccions similars tot i que, avaluant l’aplicació del marc en el context del projecte, vam prendre les nostres pròpies decisions.

Per tant, el marc només és aplicable a CircThread?

No, paral·lelament també estem implicats en el projecte TREASURE[2] en el qual hem arribat a conclusions molt semblants, encara que aplicades a un sector diferent: el desmuntatge i el reciclatge de components electrònics de vehicles. Segur que alguns elements es poden compartir, després apareixen algunes especificitats sobretot tenint en compte l’aplicació amb pilots.

En aquest sentit, què ens pots dir de l’aspecte més pràctic? Heu considerat els pilots existents en la vostra investigació i per a l’avaluació dels resultats obtinguts?

Interactuem amb socis pilot per validar algunes parts dels nostres estudis i resultats. Per exemple, durant un taller realitzat en una assemblea general del projecte, els socis s’han tingut en compte en l’elecció dels indicadors socials més adequats per al projecte. A més, s’ha organitzat una enquesta per entendre les expectatives i les peticions relacionades amb el format de sortida de la informació, a més de la possibilitat d’agregació d’informació.

A més, s’ha iniciat una investigació addicional sobre les dades necessàries d’entrada per a l’avaluació, que es continuarà clarament en la propera tasca que ens vegi implicats on el marc LCSA es traduirà en aplicacions de programari per a l’avaluació real dels impactes de productes i processos.

Els consumidors estan preparats per a aquest tipus d’informació?

En la nostra tasca, Altroconsumo i OCU també investiguen aquest aspecte. Es va fer circular una enquesta entre més de 5.000 consumidors de Bèlgica, Itàlia, Portugal i Espanya per recollir informació sobre la sostenibilitat del cicle de vida i l’economia circular útil per a les decisions de compra dels consumidors i l’ús de productes d’economia circular.

Per exemple, el que s’ha deduït és: només 1 de cada 5 consumidors se sent (molt) coneixedor dels productes de sistemes de calefacció, en comparació amb 1 de cada 3 consumidors pel que fa als electrodomèstics petits i grans i dispositius d’alta tecnologia. Algunes diferències entre els països entrevistats podrien comportar una diversificació de vies i esforços per fomentar els consumidors a cada país.

Anant una mica més cap al que té més a veure amb el nostre marc: els aspectes de més interès per al consumidor són el consum d’energia, la vida útil prevista, el nivell esperat de cost d’ús i manteniment i la facilitat de reparació; aquests dos últims especialment per a grans electrodomèstics i sistemes de calefacció. A l’hora d’escollir un aparell, els consumidors comparen els aspectes anteriors en cas que l’aparell impliqui l’ús d’aigua també els interessa el consum d’aigua.

Què passa amb els propers passos?

Es preveu una interacció més forta amb el pilot per establir millor el format de sortida de la informació i la integració i donar suport a la recollida de dades. Així mateix, la selecció d’indicadors es veurà afectada per la capacitat de recollir dades tant com sigui possible de manera automàtica.

La integració de l’aspecte de la circularitat en el nostre marc actual és una altra tasca a abordar en el període següent així com la traducció de la metodologia en el servei que s’integrarà a la plataforma general del projecte.


[1] Aquest projecte ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea en virtut de l’acord de subvenció número 101003587. Website: https://www.treasureproject.eu/

[2] Aquest projecte ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea en virtut de l’acord de subvenció número 958231. Website: https://orienting.eu/


Escrit per Deborah Leone (SUPSI)

CONTACTE

press@comet.technology