Noticies d'interés

Consulta les últimes notícies de COMET

Les arrels de les comunitats energètiques: compartir és tot

El Domaine de la Source és una residència de luxe de 25 apartaments desplegada a l’estació d’esquí nòrdic de Villard de Lans. L’edifici està dotat d’una coberta solar de punta de 45 kW i la producció de calefacció i aigua calenta sanitària està centralitzada i produïda per bombes de calor i calderes elèctriques. L’aparcament es neteja de neu a l’hivern amb una xarxa elèctrica. No tots els allotjaments estan ocupats permanentment, alguns només estan ocupats 15 dies a l’any.

Dificultats i Motivacions per a la constitució d’una Comunitat Energètica

Aquesta breu descripció ajuda a entendre ràpidament els inconvenients d’establir l’autoconsum col·lectiu:

1. Els llogaters poden semblar poc preocupats pels problemes energètics i ambientals,

2. Amb una alta taxa de desocupació, o pisos de lloguer és difícil mobilitzar una comunitat,

3. El modest estalvi (300€/any) de posar en marxa l’autoconsum col·lectiu no és gaire motivador,

Tanmateix, durant la junta general extraordinària del 21 de gener de 2023, es va decidir per unanimitat crear una comunitat energètica.

La principal motivació que va sorgir de les discussions és la voluntat d’entrar immediatament en la transició energètica i sobretot experimentar amb l’esperança de reduir el consum energètic. Sembla que els participants han pres la mesura dels canvis essencials del món actual. La dependència dels combustibles fòssils, una limitació de la nostra forma de vida moderna, està sent desafiada per entrar en la postmodernitat.

La segona motivació és poder construir una comunitat que s’estengui més enllà de l’edifici per estendre’s per tot el poble. Hi ha una mena d’orgull de ser el primer a desenvolupar aquesta tecnologia.

Una altra motivació que no s’ha afirmat del tot és la voluntat de lluitar per l’autonomia energètica en un bucle local. Aquesta demanda de “local” també s’afirma per als aliments, comprant a la granja local més que al supermercat.

Finalment, una de les voluntats manifestades és la voluntat d’optimitzar la producció d’aigua calenta sanitària, primer tema de residus energètics en aquest edifici. Potser fins i tot amb l’autoconsum, la comunitat energètica és un pretext per optimitzar primer l’eficiència energètica dels sistemes de domini font.

La qüestió de l’autonomia està subjacent en diversos projectes de comunitats energètiques, darrere de l’autonomia s’escolta la voluntat d’una represa del control del seu consum per part dels participants.

A més, encara que no s’explica directament, és probable que la implementació de l’intercanvi d’energia desenvolupi vincles socials dins del propi condomini. Aquesta necessitat es va fer sentir durant l’assemblea general.

No obstant això, encara hi ha trampes; la primera és la rescissió de l’actual contracte de venda d’energia. L’excedent es revend a EDF en virtut d’una obligació de compra, l’incompliment del contracte comporta una sanció econòmica que ha de ser acceptada per tots els copropietaris.

Una qüestió important

Els reptes de l’èxit d’aquest projecte són de diversos tipus. En primer lloc, el parc d’habitatges de les estacions de muntanya és de 350.000 habitatges als Alps francesos. La implementació de tecnologies d’autoconsum o de resposta a la demanda reduiria significativament el consum d’energia a nivell nacional i europeu.

L’escalfament global està tenint un gran impacte en l’economia de les estacions d’esquí, que estan totes en procés de reinventar el seu futur sense neu. L’aposta per les energies renovables ja s’ha actuat per part de diverses grans estacions en l’actual transformació.

L’energia ha esdevingut predominant, vital i el nostre model econòmic s’ha basat en els combustibles fòssils disponibles en cada moment. La intermitència de les energies renovables i l’acte d’autoconsum torna a connectar l’home amb la natura i el clima. Aquest canvi profund es troba al cor de les comunitats energètiques.

Escrit per Michel Meunier (Albedo)

CONTACTE

press@comet.technology