Noticies d'interés

Consulta les últimes notícies de COMET

Entrevista a l’alcalde de Carloforte

L’alcalde de Carloforte, Stefano Rombi, respon a les nostres preguntes. Gràcies Stefano pel teu compromís.

1. Com a alcalde de Carloforte, com descriuria la situació energètica actual de l’illa? Quines són les teves ambicions i eines de planificació urbana en marxa cap a la transició energètica?

L’illa de San Pietro està interconnectada a nivell energètic. Això garanteix un subministrament energètic segur i continu. Tanmateix, l’administració municipal porta uns quinze anys compromesa en accions destinades a transformar Carloforte en la primera illa italiana capaç d’autoproduir i autoconsumir energia produïda íntegrament a partir de fonts d’energia renovables. Aquest procés, que va començar l’any 2007 amb el projecte –implementat només en part- “Illa ecològica de San Pietro del Mediterrani”, ha tingut una important acceleració arran del projecte H2020 REACT i de les oportunitats que ofereix l’esquema de la comunitat energètica. Per tant, continuem treballant per fer de San Pietro una illa d’impacte zero i, des d’aquest punt de vista, és sens dubte rellevant recordar la propera creació d’una comunitat energètica amb més de 500 usuaris interessats.

2. El projecte REACT ja està gairebé al final (juny de 2023) i s’han dut a terme moltes activitats, tant tècniques (estudis de viabilitat, instal·lacions, i el seu seguiment) com socials (implicació dels agents locals) en benefici del municipi i dels mateixos ciutadans de Carloforte. Tornant a la idea del projecte REACT, què us va empènyer a nominar Carloforte com a lloc pilot del projecte?

El projecte REACT ha estat un accelerador decisiu en l’estratègia de l’Ajuntament de Carloforte. Gràcies a REACT, Carloforte va poder promocionar la seva imatge com a illa líder en l’experimentació de les tecnologies més avançades en matèria d’estalvi d’energia, fotovoltaica, emmagatzematge d’energia i bombes de calor. Ens vam unir a REACT bàsicament per tres motius: 1. garantir als nostres conciutadans les millors oportunitats i les tecnologies més avançades en l’àmbit de les energies renovables; 2. demostrar als socis i a la comissió europea que l’Ajuntament de Carloforte, també gràcies a la consultoria R2M Energy Srl i R2M Solution Srl, té la competència per gestionar i dur a terme projectes d’abast europeu; 3. Garantir a Carloforte i a la seva comunitat noves i diferents oportunitats de promoció territorial i local.

3. Quant de satisfeta està l’administració municipal amb els resultats assolits? Com va ser la col·laboració amb els diferents socis del consorci?

Sens dubte, l’administració està satisfeta amb els resultats, la consecució dels quals, a més, hauria estat impossible sense la fructífera col·laboració creada entre els socis del projecte.

4. Mirant cap al futur: a quines ambicions aspires? Hi ha iniciatives regionals i nacionals per donar suport a mesures d’autosuficiència energètica (convocatòries regionals/nacionals, PNRR, etc.) que es puguin posar en sinergia amb els fons europeus d’R+I?

En un futur immediat, Carloforte aspira, d’una banda, a fer plenament efectiva la comunitat energètica; d’altra banda, millorar la central fotovoltaica ja present a la zona de Nasca, en la qual estem treballant per duplicar la producció d’energia (avui equival a 1 MWp) gràcies a la fotovoltaica instal·lada en edificis públics i privats, i per incloure una central eòlica. . Aquests objectius intermedis tenen com a objectiu fer que l’illa de San Pietro sigui autosuficient energèticament. Des d’aquest punt de vista, pretenem aprofitar totes les oportunitats financeres posades en marxa per la regió de Sardenya i el govern italià pel que fa a les comunitats energètiques i la promoció de les renovables. Paral·lelament, amb l’ajuda dels nostres consultors, pretenem aprofitar totes les oportunitats disponibles a nivell europeu.

5. Finalment: tenir REACT a Carloforte va significar també enviar un missatge clar cap a la promoció d’una comunitat d’energies renovables recolzada pel municipi. Quin és l’estat de l’art ara? Ens pots donar algunes dades tangibles? Quina és la perspectiva des d’aquí a uns anys?

La tardor de 2022 es va iniciar el procés d’establiment de la Comunitat d’Energies Renovables de Carloforte (REC) i avui compta amb més de 500 participants. En aquesta etapa estem treballant per fer que el REC sigui econòmicament sostenible equilibrant el nombre de consumidors, prosumidors i inversors. Estem molt segurs que veurem els primers resultats en els propers 2 anys.

CONTACTE

press@comet.technology