Noticies d'interés

Consulta les últimes notícies de COMET

Intervencions multimesures i planificació de la rehabilitació d’edificis

NEON té com a objectiu millorar la qualitat i la vida de les comunitats europees mitjançant la incorporació de serveis energètics integrats de nova generació. Aquests serveis permetrien desbloquejar el potencial de l’eficiència energètica dels edificis, les fonts d’energia renovables i l’emmagatzematge i els serveis de flexibilitat. La integració reeixida depèn de la creació de fortes sinergies entre les parts interessades de la xarxa, els proveïdors de serveis i els consumidors mitjançant acords intersectorials.

Intervencions d’eficiència energètica multimesures

Una multitud d’oportunitats, amb un enfocament en la “intel·ligència”.

Seguint els objectius de NEON, estem explorant i avaluant una àmplia gamma d’intervencions d’eficiència energètica multimesures amb quatre comunitats energètiques ciutadanes. La identificació de les oportunitats d’integració de serveis creuats i de modernització d’edificis més valuoses és fonamental per desenvolupar una estratègia eficaç.

Aquestes mesures aborden l’eficiència del sistema de l’edifici, el subministrament i l’emmagatzematge d’energia i la “intel·ligència” del lloc. Millorar i actualitzar la “intel·ligència” del lloc és essencial per implementar estratègies de control avançades. D’una banda, el seguiment dels fluxos d’energia millora la gestió energètica, i és fonamental per a la implantació de mesures d’automatització. D’altra banda, els sistemes d’automatització controlen l’enviament d’energia o la càrrega alhora que garanteixen la comoditat dels consumidors.

Pla d’intervencions
Una implementació multinivell amb nombrosos enfocaments tècnics

Com el seu nom indica, les intervencions multimesura inclouen solucions a diferents nivells i aspectes, en aquest cas, fomentant l’eficiència energètica.
Les intervencions es diferencien pel seu aspecte tècnic:

 • “Intel·ligència” dels actius individuals: hi ha solucions autònomes al mercat que poden aportar “intel·ligència” a diferents tecnologies. Permeten la recollida de dades i funcions de control remot. Milloren el consum individual de l’actiu, alhora que faciliten la seva futura integració en un sistema de gestió centralitzat.
 • Emmagatzematge: afegir capacitat d’emmagatzematge elèctric o tèrmic augmenta el potencial de flexibilitat del sistema. Ajuda a maximitzar l’autoconsum de la producció solar local.
 • Sistema de gestió centralitzat: amb el maquinari i la infraestructura de comunicació adequats, es poden gestionar de manera centralitzada la supervisió, la visualització o l’enviament d’actius. Aquesta mesura requereix que els actius tinguin capacitats d’adquisició de dades i de control remot.
 • Estratègia d’enviament: un cop centralitzats els actius, es pot fer una estratègia d’enviament personalitzada
  desenvolupat per assolir els objectius dels CEC, com ara l’aprofitament màxim o la maximització
  de l’autoconsum Requereix l’estimació del consum i el potencial de flexibilitat per optimitzar la gestió global de l’energia i la interacció amb la xarxa.

Les mesures proposades també difereixen pel seu grau d’aplicació:

 • Actius centralitzats o compartits: les mesures a nivell d’actius compartits permeten una implementació centralitzada, la qual cosa beneficia totes les parts interessades i limita els problemes de privadesa. Com que solen implicar actius més pesats, generalment tenen el major impacte i estalvi.

 • Actius de l’usuari final: les accions descentralitzades, a nivell d’usuari final, requereixen més esforç per implementar-les. Requereixen la acceptació dels usuaris i la participació activa, a més del maquinari necessari. Per tant, és important crear els incentius i esquemes de remuneració adequats per fomentar aquestes mesures. A més, quan els consumidors estan involucrats en un sistema de gestió centralitzat, es requereix una infraestructura de comunicació segura per garantir la seva privadesa.

Resultats clau
Una estratègia gradual per a CEC forts i una gestió òptima de l’energia

L’impacte de les actuacions proposades s’avaluarà mitjançant dos indicadors:

 • L‘indicador GoFlex avalua el potencial de flexibilitat d’un edifici. Es caracteritza en part per la classe del sistema de gestió, que va de D a A en funció de 16 requisits predefinits.
 • L’Indicador de Preparació Intel·ligent (SRI) “[…] proporciona informació sobre la preparació tecnològica dels edificis per interactuar amb els seus ocupants i les xarxes energètiques, així com les seves capacitats per a un funcionament més eficient i un rendiment millorat mitjançant les tecnologies TIC”1. Es representa amb una puntuació entre 0 i 100% associada a una classe entre G i A.

Per a cada emplaçament es proposen intervencions amb diferents nivells d’implantació i aspectes tècnics per tal que el sistema avanci progressivament cap a un consum energètic optimitzat. Les intervencions amb múltiples mesures porten al compliment de 14 a 16 dels requisits de GoFlex, en comparació amb una condició inicial inferior a 10, segons el CEC analitzat. Les puntuacions de l’SRI es multipliquen per 1,95 a 3,75, cosa que indica una millora en l’eficiència energètica, la flexibilitat i l’emmagatzematge, així com la comoditat, la salut i la informació de l’usuari. Els dos indicadors confirmen que les mesures afavoreixen les interaccions dins del propi sistema i amb la xarxa.

Així, es pot dir, que les mesures d’eficiència energètica multimesures, que inclouen la preparació “intel·ligent” d’un sistema alhora que milloren i actualitzen el seu sistema de gestió. Des d’una perspectiva pràctica, a partir dels recursos materials i de temps disponibles, és important adoptar una estratègia gradual. La progressió prevista garanteix que el sistema es beneficiï de cada mesura i reforça la seva integració amb els CEC, avançant cap a una gestió òptima de l’energia amb serveis energètics integrats i acords intersectorials..

1. Direcció General d’Energia (Comissió Europea) et al., Informe final sobre el suport tècnic al desenvolupament d’un indicador de preparació intel·ligent per a edificis: Informe final (LU: Oficina de publicacions de la Unió Europea, 2020), https:/ /data.europa.eu/doi/10.2833/41100

CONTACTE

press@comet.technology