Noticies d'interés

Consulta les últimes notícies de COMET

Passaports de producte digital: el nou actor clau en la lluita contra el greenwashing

1 llegenda: Pensament visual

Com a consumidors, un nombre creixent de nosaltres aspirem a comprar productes sostenibles i esperem disminuir el nostre impacte al planeta. I les empreses s’han apressat a captar aquesta tendència! El mercat ara està inundat de raspalls de dents biodegradables, vols neutres en carboni, envasos compensats amb plàstic, bons verds i fons d’inversió sostenibles.. Mostrar les petjades ambientals s’ha convertit en una estratègia de màrqueting, independentment de la fiabilitat o la rellevància de la informació.

Això no vol dir que cap d’aquestes afirmacions sigui fiable: ara moltes empreses estan invertint en processos sostenibles, ecodisseny i models de negoci circulars per proposar una oferta més sostenible als seus clients. El problema és que s’ofeguen en l’oceà de les afirmacions falses i enganyoses, fetes per empreses malintencionades amb l’únic propòsit de seguir la tendència de la sostenibilitat sense fer cap canvi significatiu. Com podem diferenciar els productes sostenibles en aquest context?

Afortunadament, els legisladors de la UE per fi estan començant a abordar aquest problema. A la Unió Europea, la Comissió Europea (CE) va proposar el març de 2022 una reforma de la Directiva de pràctiques comercials deslleials, per incloure especificacions contra afirmacions mediambientals genèriques quan no s’aporti cap prova. Per exemple, ja no es permetrà dir que un producte és “clima friendly” i res més.

Per complementar aquesta àmplia iniciativa, el març de 2023, la CE es va doblegar amb una proposta de directiva sobre la justificació de declaracions verdes, que introdueix requisits obligatoris quan es fan declaracions voluntàries sobre els aspectes ambientals d’un producte (per exemple, sobre la seva petjada climàtica, sobre la seva reutilització). , etc.). Aquests requisits inclouen principis sobre com justificar una reclamació, la divulgació obligatòria d’informació relacionada amb la justificació (per exemple, fonts de dades, metodologia, etc.), així com una verificació de tercers que s’ha de fer abans que una reclamació sigui publicada als consumidors.

Però, com podran accedir els consumidors a aquesta informació? Com recolliran les empreses les dades necessàries per fer les afirmacions que volen fer? Com garantir que la informació sigui fiable?

Aquí és on entren al joc projectes com CircThread. CircThread és una plataforma digital que té com a objectiu proporcionar transparència i traçabilitat dels productes a través de les cadenes de subministrament. Finançat pel Fons Horizon 2020 de la UE per a la recerca i la innovació, el projecte cobreix electrodomèstics com neveres, rentadores i similars. Oferirà un passaport de producte digital (DPP) que inclou informació sobre l’origen, els materials i els processos de fabricació d’un producte, així com el seu impacte ambiental i social.

Des del punt de vista de l’empresa, CircThread pot ajudar a evitar el rentat ecològic proporcionant una visió completa i basada en dades de l’impacte ambiental i social d’un producte. En recopilar i verificar dades de tota la cadena de subministrament, CircThread pot ajudar les empreses a identificar àrees on poden millorar les seves pràctiques de sostenibilitat i garantir que les seves afirmacions siguin precises i transparents. Això pot ajudar les empreses a generar confiança amb els clients i a diferenciar-se en un mercat ple de gent proporcionant credencials de sostenibilitat verificades.

Mentrestant, els consumidors poden utilitzar el passaport de producte digital per veure tota la informació relacionada amb les declaracions mediambientals. Un repte clau serà garantir que aquesta informació sigui comprensible per als consumidors, per ajudar-los a prendre decisions de compra més informades. Les organitzacions de consumidors i els defensors del medi ambient també els ajudaran a donar sentit a aquesta informació, ja que els serà molt més fàcil detectar i denunciar el greenwashing, però també mostrar empreses de confiança!

Un dels socis de CircThread és ECOS, la coalició ambiental sobre estàndards. Som una ONG internacional que defensa normes tècniques, polítiques i lleis respectuoses amb el medi ambient. Una de les nostres àrees d’atenció és promoure una comunicació integral, fiable i transparent de les empreses sobre les seves reivindicacions mediambientals.

ECOS vol veure que els responsables polítics i els estandarditzadors eliminen les definicions fluixes sobre termes ambientals com ara reutilitzable o recarregable, garanteixin que es respecti la jerarquia circular, avaluïn les característiques basades en condicions de la vida real mitjançant mètodes de comptabilitat i verificació sòlids, i garanteixin l’avaluació i la transparència de les reclamacions. Les empreses que vulguin presumir del rendiment ambiental dels productes han de fer-ho proporcionant al consumidor una informació completa i franca. Només així les marques generaran la confiança dels consumidors, permetran una comparació justa amb els competidors i ajudaran realment a protegir el medi ambient. El treball d’ECOS està guiat pels principis fonamentals del PNUMA per proporcionar informació sobre la sostenibilitat dels productes, tal com es resumeix al nostre informe Massa bo per ser veritat sobre les declaracions sobre plàstics i al nostre informe sobre declaracions de carboni neutral:

  • Les reclamacions han de ser exhaustives: han de cobrir aspectes significatius (punts d’interès) i no emmascarar un mal rendiment o un canvi de càrrega. Els límits de la reclamació s’han d’indicar clarament.
  • Les afirmacions han de ser fiables: la informació ha de ser precisa i científicament certa. Les dades, els supòsits i les metodologies han de ser sòlides, coherents i adequades al tipus de reclamació.
  • Les declaracions han de ser transparents, és a dir, clares i fàcils d’entendre pels consumidors, i la informació subjacent ha de ser fàcilment accessible.

La conferència anual d’ECOS 2023 el 14 de juny serà una oportunitat única per discutir com hem de comunicar la informació ambiental per garantir que sigui fiable i transparent. Guardeu-vos un seient per al nostre esdeveniment per assegurar-vos que no us perdeu la discussió molt oportuna, on es descriu com les regulacions i els estàndards haurien d’impulsar les empreses a comunicar la seva acció climàtica de manera creïble, que, al seu torn, guiarà els consumidors cap a opcions realment sostenibles.

2 llegenda Pensament visual

Autor: Margaux Le Gallou per a ECOS

CONTACTE

press@comet.technology