Noticies d'interés

Consulta les últimes notícies de COMET

Definició i especificacions de casos d’ús d’HYBRIS (part II de II)

Feu clic aquí si us heu perdut les parts anteriors d’aquest article: part I

Després de l’explicació dels serveis que es provaran amb el nostre innovador HESS, a continuació es presenta una breu descripció dels llocs pilot seleccionats per a la validació del sistema.

Pilot de Messina (Itàlia)

El pilot de Messina (Itàlia) es va realitzar dins d’un projecte de reurbanització de Fondo Saccà (una petita i degradada zona de la ciutat de Messina). Aquesta intervenció representa un cas exemplar de recuperació d’una part del teixit urbà en un estat d’alta degradació urbana i marginació social. Aquest projecte va ser promogut per la Fondazione di Comunità di Messina onlus en el marc del Programa Capacitat. La intervenció de reurbanització va implicar una superfície de 2.500 metres quadrats en la qual es van realitzar nous edificis ecosostenibles. En particular, els edificis estan concebuts amb una alta eficiència energètica i tèrmica i dotats de plaques solars. Estan equipats amb sistemes domòtics per seguir implementant accions automàtiques i donar suport a l’ús responsable de l’energia. En col·laboració amb CNR-ITAE, Solidaritat i Energia ESCo ha estudiat i redefinit els criteris de distribució elèctrica dels usuaris residencials, tenint en compte les prioritats socials dels mateixos usuaris. Aquest objectiu s’aconsegueix mitjançant el desenvolupament d’un sistema energètic capaç de monitoritzar els usuaris residencials individuals, de gestionar l’energia produïda a partir de les FER (a través d’emmagatzematge de bateries) i de reformular un nou procediment de tarificació de l’energia, just i proporcional a les prioritats socials dels usuaris. El sistema pot mantenir el subministrament d’energia fins i tot en absència de subministrament de xarxa elèctrica (operació fora de la xarxa) d’acord amb una política prioritària, que s’encarregarà dels usuaris desfavorits. ESCo gestiona directament el sistema de producció, emmagatzematge i distribució i la facturació als usuaris finals, minimitzant el comerç amb la xarxa elèctrica i afavorint l’autoconsum d’energia produïda a partir de les FER. El sistema pot aplicar una tarifa diferent en funció de les prioritats i ajustarà els punts de consigna de potència màxima disponible per a cada usuari, proporcionalment a les necessitats per inconvenient de l’usuari. La gestió de la demanda és possible gràcies a un control directe de les càrregues de les cases.

En aquest context, s’inserirà el sistema HYBRIS per millorar el rendiment de la infraestructura energètica global i oferir serveis nous i més eficients a la comunitat. La presència de possibles càrregues locals descarregables podria permetre la programació del servei de resposta a la demanda. El HESS funcionarà tant en mode connectat a la xarxa com en mode illa i una prova específica investigarà la formació de la xarxa i la sincronització i la reconnexió de la xarxa. HYBRIS també permet explorar la possibilitat d’oferir serveis auxiliars com ara la regulació de freqüència mitjançant l’alliberament del valor controlat de la potència activa.

Figura 1 Edificis al pilot de Messina

Pilot de Brasschaat (Bèlgica)

Figura 2 Vista del pilot de Brasschaat

El lloc pilot belga es troba a la zona de Campus Coppens. Inclou, entre d’altres, més de 20 empreses mixtes. Una part d’elles la gestiona actualment “Quares”, una empresa de gestió i serveis de parcs, i ofereix diversos serveis agregats a les pimes de la zona.

L’ambició de la ciutat de Brasschaat és evolucionar cap a un veritable entorn habitable sostenible i una àrea de parc empresarial, on provar conceptes avançats de “comunitat d’energia local verda” per millorar la sostenibilitat general. Això s’alinea molt amb Quares, que gestiona més de 10 parcs empresarials belgues i veu que aquesta sol·licitud arriba cada cop més cap a ells. Dels diferents parcs empresarials que actualment estan en l’àmbit de Quares es va triar aquest perquè a Brasschaat hi ha un molt bon suport del govern local.

El punt de partida d’aquest projecte és “Pronails”, una de les empreses que operen al parc empresarial. Aquí és on s’instal·larà el sistema de bateries híbrids i es realitzarà l’optimització energètica. Aquest negoci té plaques solars i carregadors de vehicles elèctrics existents amb més estacions de recàrrega de vehicles elèctrics previstes per a la instal·lació. Les estacions de recàrrega de vehicles elèctrics contribuiran a la flexibilitat general del lloc, amb la càrrega intel·ligent que s’utilitzarà per maximitzar la quantitat d’energia verda que s’utilitza per carregar els vehicles i al mateix temps evitar produir pics de consum carregant massa vehicles al mateix temps. La instal·lació del HESS juntament amb el control intel·ligent millorarà l’autoconsum i la gestió dels pics, alhora que maximitzarà el consum d’energia verda al lloc. Per tant, contribuirà a reduir la factura energètica global en el context de les tarifes belgues.

Pilot de Tholen (Països Baixos)

El pilot holandès tindrà lloc a Tholen, a la frontera de Zelanda i Brabant Septentrional, als Països Baixos, dins d’una fàbrica de Delta Glass SME (petita i mitjana empresa). L’aplicació de casos d’ús se centrarà en el desplegament de serveis energètics dins del context descrit per permetre l’optimització energètica de les petites fàbriques i la possibilitat futura de LEC (Comunitat d’Energia Local). Com que un sistema HESS real no està disponible per a aquest lloc, Typhoon HIL simularà el sistema HESS per imitar un sistema HESS real. La fàbrica Delta Glass és una pime especialitzada en la producció de làmines acríliques colades. El lloc inclou un laboratori, una oficina i una fàbrica de producció de vidre. Aquest pilot demostrarà com els sistemes híbrids d’emmagatzematge d’energia desenvolupats a HYBRIS es poden utilitzar per reduir costos i augmentar el consum d’energia verda al lloc. El lloc estarà equipat amb un carregador fotovoltaic i 1 EV també està previst a l’aparcament.

L’objectiu de la demostració serà aconseguir reduir costos i augmentar la sostenibilitat global, gràcies a un autoconsum optimitzat. La simulació de l’HESS utilitzarà dades reals del lloc per fer-la el més realista possible. Per tant, l’HESS s’optimitzarà per al consum verd local, l’evitació de pics de congestió (cap al DSO STEDIN) i l’optimització comercial (punt EPEX). El resultat esperat per als DSO/TSO és millorar l’equilibri de la xarxa i la resiliència a un millor cost. La combinació de serveis més lents i ràpids a la bateria és exactament la raó per la qual es creu que una nova solució de bateria híbrida (incloent un programari nou) serà molt més valuosa que les solucions actuals de bateries d’un sol propòsit.

L’objectiu del pilot també és demostrar el cas de negoci del nou sistema HESS en el context de les pimes, tant pel que fa a la tarifa neta de mesura com a la possibilitat de proporcionar serveis auxiliars cap als DSO/TSO.

A més, demostrarà la capacitat d’un dispositiu HIL per emular fidelment el comportament d’un sistema HESS, permetent un posterior plug-and-play d’un HESS real amb un cost de disseny reduït.

Figura 3 Pilot de Tholen, Pime Delta Glass

Escrit per Davide Aloisio, Francesco Sergi i Giovanni Brunaccini del CNR-ITAE

CONTACTE

press@comet.technology