Noticies d'interés

Consulta les últimes notícies de COMET

El clúster nacional de matèries primeres i mineria sostenible lidera des de Lleó l’emergència europea de matèries primeres

El clúster ISMC ha mobilitzat a nivell global prop de 200 milions d’euros en projectes d’innovació en matèries primeres i mineria durant l’últim any, amb l’objectiu de contribuir a assegurar el subministrament sostenible de la indústria europea.

Santiago Cuesta López, director de l’ISMC, aconsegueix atraure 3 milions d’euros a Lleó, i gairebé 5 milions més que beneficiaran principalment empreses Lleoneses i Andaluses. Els fons seran destinats a projectes d’innovació regional, nacional i internacional, dins del prestigiós programa Horitzó Europa, i tots coordinats i impulsats des de l’oficina de procuració d’innovació que el clúster nacional de matèries primeres té al Parc Tecnològic de Lleó.Tanquem un any molt beneficiós per a la consolidació del clúster. Hem aconseguit una gran presència europea i una atracció de fons internacionals propera als 3 milions d’euros, que ens posicionen com a referent en suport a la innovació i en l’impuls empresarial. Continuem creixent exponencialment per consolidar territoris i regions mineres conjuntament i gràcies a totes les empreses que confien en nosaltres unint-se al clúster” explicava Cuesta López.

Cuesta i el seu equip han posicionat durant el 2022 el clúster als cercles europeus més importants de desenvolupament social així com a les taules de diàleg internacionals més rellevants per al “Pacte Europeu” de matèries primeres impulsat per Ursula Von der Leyen.

El clúster ISMC va tancar aquesta setmana el primer tram d’activitats del 2023, i segueix el seu imparable creixement afiliant ja més de 55 empreses al llarg de tota la cadena de valor de la mineria i matèries primeres . L’entitat continua el seu creixement amb la obertura de noves seus a ciutats com Sevilla o Múrcia, des d’on pretenen arribar a més PIMEs espanyoles que treballen a la cadena de valor de les matèries primeres, “amb l’objectiu clar que Espanya es converteixi en la referència europea del subministrament sostenible de primeres matèries crítiques” puntualizava Cuesta López.

El Director General d’ISMC, Santiago Cuesta López, durant la presentació de resultats a la darrera Assemblea

Tancament de període i impuls de noves activitats de rellevància

L’associació ha celebrat recentment la seva Assemblea General ordinària a Madrid, on ha presentat els resultats del darrer any procurant fons i bons d’innovació, així com els
projectes i iniciatives que vénen en camí, “el nostre objectiu és consolidar un ecosistema d’empreses rellevants per al sector de la mineria i els seus serveis associats a nivell nacional, que acceleri la transició cap a una nova indústria innovadora i sostenible, amb projecció internacional i amb capacitat per assegurar el subministrament europeu de les matèries primeres que donaran forma a les tecnologies del futur”, ha subratllat el tecnòleg.

ISMC tindrà un paper clau al XV Congrés Internacional d’Energia i Recursos Minerals, que se celebrarà a Lleó del 22 – 24 de novembre d’aquest any, i organitzarà durant Octubre, juntament amb l’associació de la Mineria Metàl·lica AMINER, una missió comercial d’alt nivell al Marroc per trobar sinergies i oportunitats d’explotació i serveis miners per a les empreses de Lleó.

El Clúster Nacional de Matèries Primes, ja és un actor prioritari a la Unió Europea, havent establert forts llaços amb la Comissió Europea i les seves Direccions Generals de Creixement i Indústria, Medi ambient i Regions, així com la seva Agència Europea per a la petita i mitjana empresa (EASME), l’Agència per a la Competitivitat de la petita i mitjana empresa (COSME ), l’Institut Europeu de Tecnologia per a les Matèries Primes (EIT Raw Materials) i les Plataformes Europees d’Especialització Intel·ligent (S3P), en particular la dedicada a la indústria minera i les seves cadenes de valor associades a més de coordinar a nivell Europeu el pilot de subministrament sostenible de matèries primeres per a la cadena de valor de les bateries (Plataforma S3P – AMBP).

En un moment crític en què les matèries primeres no són només essencials per a la producció d’una àmplia gamma de béns i serveis utilitzats a la vida diària, sinó també per al desenvolupament de tecnologies emergents i competitives a nivell mundial, “la tasca del clúster és més que necessària per assegurar l’accés a un subministrament estable de matèries primeres ja que suposa un desafiament important per a les economies nacionals i regionals amb una producció limitada, com és el cas de l’economia de la Unió Europea, que depèn de les importacions de molts minerals i metalls necessaris per a la indústria“, concloïa en la seva intervenció Cuesta López.

El clúster ISMC ha demostrat, en l’últim any, la rellevància del paper a l’hora de impulsar leconomia verda i la sostenibilitat en làmbit de les matèries primeres. Mitjançant els mecanismes Europeus de finançament en cascada i bons d’innovació, ha facilitat a 13 empreses espanyoles els recursos econòmics necessaris per implantar mesures de sostenibilitat, protecció del medi ambient o economia circular. A més, diverses empreses lleoneses s’han vist beneficiades per l’activitat del clúster, entre elles, Pizarras la Baña, Pizarras Matacouta o IPC Control, que ja estan implantant processos de digitalització i bessons digitals a les seves explotacions, reduint així el seu consum energètic o impacte mediambiental .

MÉS INFORMACIÓ

Clúster Nacional per a la Mineria Sostenible i Serveis Associats de la Península Ibèrica – ISMC – www.ismc-iberiamine.com

ISMC reuneix més de 60 empreses, organitzacions professionals, universitats i centres de recerca que sumen més de 1900 empleats dedicats a la indústria de la mineria i els seus serveis associats.

La seva missió és unir esforços i atraure actors rellevants a les cadenes de valor de la mineria i les matèries primeres per tal de promoure la sostenibilitat i la circularitat del sector a més d’impulsar el creixement, la competitivitat i la innovació.

El clúster actua mà a mà amb els seus membres i entitats col·laboradores per consolidar les fortaleses de la indústria minera a nivell global, amb un interès especial en el desenvolupament de projectes de col·laboració amb socis comercials i institucionals a la Unió Europea.

L’ISMC es va fundar el 2018, des d’aleshores, el clúster ha ampliat el seu horitzó i abast, i ha esdevingut un instrument eficaç per promoure la innovació en el sector miner tant a nivell nacional com europeu.

Les seves activitats i serveis estan perfectament alineats amb les polítiques, les iniciatives i les estratègies europees relacionades amb l’eficiència dels recursos, el desenvolupament sostenible i l’economia circular. Aquesta alineació garanteix la capacitat d’ISMC per integrar la indústria minera espanyola a les cadenes de valor globals a través del desenvolupament i ús de nous productes, processos i serveis innovadors, particularment en la consecució d’una mineria sostenible i de baix impacte ambiental, a la que els recursos naturals s’utilitzen de manera intel·ligent i eficaç.

Responsable de comunicació: Alicia García López (+34) 987 440 481

comunicacion@ismc-iberiamine.com / a.garcia@ismc-iberiamine.com

CONTACTE

press@comet.technology