Noticies d'interés

Consulta les últimes notícies de COMET

Capturant el CO2 de l’atmosfera sense esforç

No et fiis del títol! Fa deu anys, es va afirmar que la captura directa de l’aire (captar CO2 de l’atmosfera) necessitaria només 3 vegades més energia que la captura de fonts puntuals. Tothom emocionat, aviat es va descobrir que la realitat és molt més dura que un bon somni: com més es dilueix el component que es vol, més es necessita per fer-lo pur. És com buscar una agulla en un paller: necessita energia i necessita intel·lecte.

Les tecnologies de captura directa d’aire (DAC) representen una proesa increïble en l’enginyeria de separació: per a 1 tona de CO2, cal tamisar una columna d’aire atmosfèric amb la base d’1 m2 i l’alçada equivalent a la distància entre els punts més al sud i el més al nord de Alemanya.

A SolDAC, hem acceptat el repte. Sabem que la tecnologia que estem desenvolupant necessitarà energia, però estem utilitzant molt d’intel·lecte per fer-la la més baixa tècnicament possible.

Creiem que la calor de baix grau pot ajudar a reduir significativament l’estrès futur sobre el sistema energètic a causa de la intensitat energètica d’aquesta indústria emergent. De fet, la indústria del DAC ja sembla intolerable per al sistema d’energia 100% renovable del 2050.

El procés que estem estudiant és alimentat principalment per calor renovable a baixa temperatura. Aquesta baixa qualitat d’energia s’utilitza per escalfar materials nanoporosos altament selectius al CO2 en un procés de purificació avançat no previst.

La Universitat de St Andrews (grup del professor Wright https://wrightgroup.wp.st-andrews.ac.uk/) s’ocupa del descobriment de materials nanoporosos avançats de captura directa d’aire mentre que la Universitat d’Edimburg (grup del Dr. Santori) i CNR-ITAE (grup de la Dra. Palomba) els estan estructurant i disposant-los en un demostrador, juntament amb la Universitat de Lleida (grup del Dr. Chemisana) donant suport a les investigacions de distribució de flux.

Els resultats de la investigació es presentaran durant la 10a conferència Heat Powered Cycles, del 3 al 6 de setembre a Edimburg (https://heatpoweredcycles.eng.ed.ac.uk/home).

Procés SolDAC

CONTACTE

press@comet.technology