Noticies d'interés

Consulta les últimes notícies de COMET

La sensibilització i la creació de capacitats són vitals per implementar amb èxit un passaport de producte digital

L’objectiu de les solucions de tipus passaport de producte digital (DPP) és millorar la circularitat i la sostenibilitat. Això depèn de manera crítica que totes les parts interessades implicades en la cadena de subministrament coneguin els beneficis, els reptes i les necessitats d’implementació que plantegen els DPP. Per tant, dur a terme iniciatives de sensibilització i intercanvi de coneixements sobre temes relacionats amb els DPP és clau per al seu desplegament amb èxit.

La nostra tasca a dss+ va ser dur a terme activitats per conscienciar i construir capacitat sobre alguns dels temes crítics relacionats amb el projecte per a tots els socis del consorci Cirthread, que varien en coneixements i especialitats.

En primer lloc, hem realitzat quatre tallers durant aquest any i el darrer (tant de manera virtual com presencial) que van oferir formacions i sessions d’aprenentatge als socis en les àrees següents:

Tallers d’estandardització


Figura 1. Flux de treball d’estandardització (esquerra) i fulletó sobre estandardització (dreta)

Durant la 2a Assemblea General de CircThread celebrada a Valladolid el juny de 2022, UNI va organitzar un taller per ensenyar al consorci els pilars del món de la normalització. També van aprofitar l’oportunitat per identificar les necessitats més rellevants que eren rellevants per sustentar l’estandardització i les exploracions legislatives del projecte. Aquest fulletó es va elaborar per resumir els temes tractats al taller i està disponible públicament per a tothom a través del lloc web del projecte.

A la 3a Assemblea General del projecte CircThread a Milà el novembre de 2022, UNI va presentar la primera versió d’un conjunt d’eines d’estandardització en línia. El conjunt d’eines dóna suport a la investigació sobre un conjunt de dades d’unes 70 normatives que es poden enllaçar amb el projecte CircThread, així com l’accés a una base de dades de més de 200 estàndards relacionats amb l’àmbit de la reutilització d’electrodomèstics.

Aquest conjunt d’eines d’estandardització de CircThread ofereix un primer mapa complet de les normatives i estàndards rellevants per intercanviar informació sobre productes al llarg del seu cicle de vida (des de la fabricació fins a l’ús, la recollida, la reparació fins al desmuntatge i el reciclatge). El conjunt d’eines ofereix a l’usuari una visió general ràpida de les normatives actuals i futures de la UE i dels estàndards globals que cal tenir en compte, especialment si treballeu en l’àmbit de l’economia circular amb solucions digitals.

El kit d’eines d’estandardització V1 (resultat T9.1) es va presentar mitjançant un taller que va formar el consorci sobre com utilitzar-lo i va oferir una validació preliminar de l’eina. Podeu trobar el conjunt d’eines aquí.

Actualitzacions de polítiques

Tema 1: Passaport de productes digitals de la UE: actualització de polítiques a partir de gener de 2023

Atesa la proximitat del treball de CircThread amb el treball de passaport de productes digitals de la UE, el projecte supervisa de prop qualsevol actualització de polítiques sobre el treball de la Comissió sobre el DPP (així com altres iniciatives rellevants de la UE) Això garanteix que el nostre treball estigui alineat i ens permet avaluar on els resultats de CircThread poden alimentar el DPP per ajudar a assolir els seus objectius de sostenibilitat.

Aquest taller en línia dss+ celebrat el gener de 2023 va oferir als membres del consorci una actualització sobre on es troba el DPP de la UE en el procés polític, inclosa una cronologia estimada dels desenvolupaments previstos segons els principals responsables polítics de la Comissió. Podeu trobar un resum complet sobre l’actualització de la política aquí.

Figura 2 Seminari web en línia realitzat per dss+ sobre el DPP de la UE.

Tema 2: Intercanvi de dades de producte al llarg de la cadena de valor: un enfocament pràctic

Paral·lelament a les iniciatives d’alt nivell en curs sobre les regulacions del passaport de productes, cal explorar solucions d’intercanvi de dades a nivell pràctic. Aquest segon taller en línia dirigit per Sistrade va proposar una aproximació concreta a aquest repte. Això es va fer aprofitant un conjunt d’estàndards àmpliament utilitzats per aprofitar la sostenibilitat del producte mitjançant una interoperabilitat millorada de la informació al llarg del seu cicle de vida. L’objectiu era debatre i esbossar possibles camins per fomentar l’intercanvi de dades de producte a través de la cadena de valor per millorar la sostenibilitat del producte.

La primera meitat del taller va ser una presentació, seguida d’una sessió interactiva per obtenir les perspectives dels assistents de diferents procedències, com ara fabricants, operadors al final de la vida útil, proveïdors de tecnologia i investigadors. Podeu trobar un enllaç a la gravació de la formació aquí.

Figura 3. Taller en línia a càrrec de Sistrade.

Aquests tallers i sessions d’intercanvi d’informació són essencials per garantir que totes les parts interessades que participen en les solucions de DPP estiguin totalment equipades amb els coneixements rellevants per al seu desplegament amb èxit. Estigueu atents a les actualitzacions dels nostres propers tallers de CircThread que us permetran aprendre més sobre els DPP i el seu paper per aconseguir la circularitat!

CONTACTE

press@comet.technology