Noticies d'interés

Consulta les últimes notícies de COMET

Alliberant el poder de l’optimització exergoeconòmica en calefacció i refrigeració urbana

Introducció

El futur de l’energia és aquí, i s’anomena optimització exergoeconòmica. Aquesta eina revolucionària està preparada per transformar la manera com ens apropem a la calefacció i refrigeració urbana (DHC), oferint una eficiència i sostenibilitat sense precedents. Aquest article aprofundeix en les complexitats d’aquesta eina (versió preliminar) i la seva aplicació als sistemes DHC de 4a i 5a generació.

El projecte Hypergryd

El projecte Hypergryd, finançat pel programa de recerca i innovació Horizon 2020 de la Unió Europea, està a l’avantguarda d’aquesta tecnologia innovadora. El projecte pretén optimitzar els sistemes DHC utilitzant principis exergoeconòmics, obrint el camí cap a un futur més sostenible i eficient.

L’eina d’optimització exergoeconòmica

L’eina d’optimització exergoeconòmica és un sistema sofisticat dissenyat per millorar el rendiment dels sistemes DHC. Utilitza algorismes avançats i dades del sistema d’informació geogràfica (GIS) per calcular les configuracions més eficients per a les xarxes DHC.

Figura 1: Visió general del ventall de funcions previst de l’eina d’optimització exergoeconòmica

Geometria de la xarxa i connexions

L’eina comença analitzant la geometria de la xarxa, identificant línies simples i poligonals. A continuació, assigna predecessors i successors a cada línia, creant un arbre d’abast mínim. Aquest procés garanteix que cada línia tingui exactament un predecessor, optimitzant el flux d’energia a través de la xarxa.

Figura 2: Interfície d’usuari i intèrpret de Python a QGIS

Generació de nodes i integració de clients

L’eina també genera nodes als extrems de línies simples, creant una xarxa completa d’arestes i nodes. A continuació, integra la capa de client a la xarxa, emmagatzemant la geometria i la potència de connexió de cada client a la xarxa. L’eina pot gestionar geometries d’un sol punt i de polígons, oferint flexibilitat en el disseny de quadrícula DHC.

Càlcul de dimensions de la quadrícula

Un cop establerta l’estructura de la xarxa, l’eina calcula les dimensions de la quadrícula. Desa els resultats de cada punt de temps com una capa separada, creant capes diferents per a les línies de la quadrícula, els nodes i els clients. Aquestes capes es poden visualitzar, exportar o utilitzar per a més càlculs a QGIS.

Figura 3: Visualització del cabal a la xarxa

Conclusió

L’eina d’optimització exergoeconòmica (versió preliminar) ofereix una solució prometedora per millorar l’eficiència i la sostenibilitat dels sistemes DHC. Aprofitant el poder d’aquesta eina, podem desbloquejar tot el potencial del DHC de 4a i 5a generació, liderant el camí cap a un futur més sostenible.

Escrit per Christian Doczekal de GET

CONTACTE

press@comet.technology