Noticies d'interés

Consulta les últimes notícies de COMET

ISMC IMPULSA LA PRIMERA VALL DE SUBMINISTRAMENT DE BATERIES D’EUROPA, AMB UN FINANÇAMENT DE 10 MILIONS D’EUROS

El clúster nacional de matèries primeres i mineria sostenible ISMC, ha donat lloc a la creació de la primera vall interregional d’innovació en reciclatge de bateries per garantir el subministrament sostenible de matèries primeres de la indústria europea.

Amb 900 milions de vehicles elèctrics previstos per al 2040, la Unió Europea haurà de multiplicar per 19 la seva oferta actual només en la pròxima dècada. Per mitigar la pressió sobre la cadena de subministrament de bateries, el Clúster Nacional de Matèries Primeres i Mineria Sostenible (ISMC),amb seu al Parc Tecnològic de Lleó, és un dels precursors del projecte“EU circular BATtery valley for second life, recycling, and re-manmanufacturing of materials and black MASS: BATMASS”el finançament, a través de l’instrument de la Comissió Europea “I3” o Interregional Innovation Investments, ascendeix a 9,765,017.65€ per a la seva execució inicial de 30 mesos. Es tracta,de frenar la dependència de l’exterior per a l’obtenció de matèries primeres essencials (liti, cobalt, manganès, níquel, grafit, etc.), ja que només produïm l’1% del total de matèries primeres per a bateries. Aquests materials sovint s’extreuen en condicions socioambientals qüestionables i exposen la UE a la volatilitat dels preus i a una sobirania limitada. La circularitat és la solució“, subratlla el director general del clúster i expert tecnòleg, Santiago Cuesta López.

No obstant això, actualment només es recupera el 10% dels materials de les bateries i només es recupera entre l’1% i el 3% del liti a tot el món, per la qual cosa “es requereixen nous processos i tecnologies, a més d’una cartera d’inversions interregionals en innovacions TRL6+ i processos circulars per a matèries primeres” ha detallat Cuesta López,“Aquest ecosistema interregional està integrat al voltant de quatre demostradors i serà capaç d’escalar, comercialitzar i desplegar tecnologies verdes innovadores”. Un altre objectiu és generar ingressos després de la fase inicial, a més de sumar esforços per a la recuperació europea.. BATMASS estalviarà 59.000 tones de materials precursors i contribuirà a assolir els objectius estratègics de la UE en matèria de resiliència i medi ambient“.

El consorci del projecte BATMASS està format per 22 entitats entre Espanya, França, Itàlia i Eslovènia, que han unit esforços en la creació d’aquesta xarxa internacional de reciclatge de bateries i la implementació de pilots industrials, i l’ambició de la qual és establir una economia circular de bateries en tot l’eix sud d’Europa. El paper d’ISMC en la creació d’aquesta xarxa ha estat, i és, primordial, facilitant la cooperació internacional, el desenvolupament industrial i la transferència de la innovació a la indústria, “el clúster contribueix així als seus objectius de sostenibilitat i modernització de la indústria en l’àmbit de les energies netes, liderant projectes d’innovació en materials i tecnologies per al reciclatge de matèries primeres en cadenes de valor industrials tan rellevants per a la societat europea com l’electromobilitat i l’emmagatzematge d’energia estacionària“,ha explicat Cuesta López.

L’ISMC afronta la recta final de l’any amb un balanç extraordinari, “és un any molt beneficiós per a la consolidació del clúster. Hem aconseguit una gran presència europea i una captació de fons internacionals prop de 50 milions d’euros en benefici d’empreses i institucions en projectes d’innovació regionals, nacionals i internacionals que ens posicionen com un referent en suport a la innovació i la promoció empresarial“,ha assenyalat Cuesta López. Des que l’associació va iniciar la seua marxa en 2018, “s’han destinat més de 5 milions d’euros a la província de Lleó, al clúster i als seus associats. Seguim creixent exponencialment per consolidar territoris i regions mineres gràcies a totes les empreses que confien en nosaltres sumant-se al clúster. Generem valor per a les empreses i assegurem el benestar a Europa”, ha conclòs el director general de l’entitat.

MÉS INFORMACIÓ

El Clúster Nacional de Mineria Sostenible i Serveis Associats de la Península Ibèrica (ISMC) –ISMC – www.ismc-iberiamine.com

L’ISMC agrupa més de 60 empreses, organitzacions professionals, universitats i centres de recerca que sumen més de 1900 empleats dedicats a la indústria minera i els seus serveis associats.

La seva missió és unir esforços i atraure actors rellevants en les cadenes de valor de la mineria i les matèries primeres per tal de promoure la sostenibilitat i circularitat del sector, així com impulsar el creixement, la competitivitat i la innovació.

El clúster actua de la mà dels seus membres i entitats col·laboradores per consolidar les fortaleses de la indústria minera a nivell global, amb especial interès en el desenvolupament de projectes de col·laboració amb socis comercials i institucionals de la Unió Europea.

L’ISMC es va fundar el 2018, des de llavors, el clúster ha ampliat el seu horitzó i abast, convertint-se en un instrument eficaç per promoure la innovació en el sector miner tant a nivell nacional com europeu.

Les seves activitats i serveis estan perfectament alineats amb les polítiques, iniciatives i estratègies europees relacionades amb l’eficiència dels recursos, el desenvolupament sostenible i l’economia circular. Aquesta alineació garanteix la capacitat d’ISMC per integrar la indústria minera espanyola en les cadenes de valor globals mitjançant el desenvolupament i l’ús de nous productes, processos i serveis innovadors, particularment en la consecució d’una mineria sostenible i de baix impacte ambiental, en la qual els recursos naturals s’utilitzen de manera intel·ligent i eficaç.

Responsable de Comunicació: Alicia García López (+34) 987 440 481

comunicacion@ismc-iberiamine.com / a.garcia@ismc-iberiamine.com

CONTACTE

press@comet.technology