Noticies d'interés

Consulta les últimes notícies de COMET

Salvaguarda de les aigües subterrànies

El Banc Mundial es refereix a les aigües subterrànies com “la riquesa oculta de les nacions” en el seu informe sobre l’economia de les aigües subterrànies en temps de canvi climàtic (2023).

Les aigües subterrànies són un recurs vital per a l’aigua potable, el reg i l’ús industrial. Tanmateix, també és vulnerable a la contaminació de diverses fonts, com ara l’agricultura, la indústria i el desenvolupament urbà.

Les aigües subterrànies constitueixen el 99% de l’aigua dolça líquida de la Terra i són vitals per al sosteniment dels rius, llacs, aiguamolls i sistemes ecològics. Aquest flux continu d’aigua subterrània és una cinta transportadora de productes químics naturals i antropogènics (fabricats per l’home) (The Groundwater Project, 2020).

La necessitat d’eines de monitorització eficients i fiables, capaces de proporcionar informació contínua i en temps real sobre la qualitat i la velocitat de l’aigua i els contaminants que s’infiltran a través de la zona no saturada, és crucial per al benestar de les aigües subterrànies.

Sistema de monitorització de la zona Vadose de Sensoil

El sistema de monitorització de zones de Vadose (VMS) és una eina potent i fiable per a la protecció de les aigües subterrànies. El VMS controla contínuament la zona de vadose, entre la superfície terrestre i el nivell freàtic. Així, les dades i anàlisis en temps real són fàcilment accessibles Això permet la detecció precoç de la contaminació, molt abans que arribi a l’aqüífer.

El VMS consta d’una xarxa de sensors i unitats de mostreig que s’instal·len sobre mànigues flexibles. A continuació, aquests mànigues s’insereixen en forats diagonals de fins a +70 metres, col·locant els sensors i les unitats de mostreig a diferents profunditats a través de la zona de vadose. Es recullen dades contínues i en temps real sobre una varietat de paràmetres, com ara la humitat del sòl, la temperatura, la salinitat i la conductivitat elèctrica. Les dades del VMS es transmeten a un registrador de dades central, al qual es pot accedir de forma remota mitjançant el servidor segur basat en núvol de Sensoil. Això permet als usuaris veure les dades en temps real, incloses les analítiques, i fer un seguiment dels canvis al llarg del temps. El tauler de control també proporciona accés a les unitats de mostreig, per recollir mostres d’aigua de porus per a l’anàlisi química.

El seguiment de la zona no saturada mitjançant el VMS de Sensoil permet:

  • Reduir el risc de contaminació de les aigües subterrànies controlant la zona de vadose i identificant fonts potencials de contaminació, reduint el risc de contaminació de les aigües subterrànies.
  • Comprensió millorada dels processos de la zona de vadose, inclosa la percolació d’aigua i el transport de contaminants. Aquestes dades es poden utilitzar per desenvolupar millors models de flux d’aigua subterrània i transport de contaminants, que es poden utilitzar per millorar la gestió i les estratègies de protecció de les aigües subterrànies.
Configuració del sistema de monitorització de la zona Vadose de Sensoil.

VMS a SCENARIOS

En el projecte SCENARIOS, els sistemes de monitorització de zones de Vadose (VMS) de Sensoil s’han dissenyat específicament per adaptar-se a cadascun dels llocs seleccionats a Dinamarca, Suècia i Israel. La profunditat i el nombre de sensors i unitats de mostreig s’han personalitzat i ajustat per satisfer les condicions específiques del lloc. En general, el VMS està dissenyat per proporcionar mesures contínues in situ sobre la percolació de l’aigua i el transport de contaminants a tota la zona no saturada, des de la superfície terrestre fins al nivell freàtic. Les mànigues segellades flexibles que allotgen conjunts de ports de mostreig i sensors de contingut d’aigua distribuïts al llarg de la seva longitud, es van instal·lar en forats inclinats sense carcasses. Cada unitat de monitoratge es va col·locar sota un perfil de sediment no alterat diferent.

Instal·lació VMS Sleeve- SCENARIOS, Korsor.
Tauler de control VMS – SCENARIOS, Trelleborg.

S’han instal·lat VMS per permetre la mesura de la migració de PFAS a la zona no saturada i les aigües subterrànies subjacents. El VMS s’ha instal·lat en dos tipus de llocs amb fonts típiques de PFAS: (1) abocadors no actius sense folre i (2) terrenys contaminats amb PFAS, com ara zones d’entrenament contra incendis.

El VMS proporciona dades, anàlisis i coneixements dels llocs de SCENARIOS. En proporcionar dades en temps real sobre el flux d’aigua i la migració de contaminants a la zona no saturada, el VMS s’utilitza per identificar patrons de migració de PFAS en diferents condicions hidrogeològiques, químiques i climàtiques.

SCENARIOS Korsor, dibuix de mostres d’aigua de porus mitjançant el tauler de control VMS, des de diferents profunditats a la zona de vadose, per a l’anàlisi de laboratori PFAS.

Aquestes unitats de mostreig VMS ofereixen actualment mostres d’aigua de porus i mesures de variacions en el contingut d’aigua volumètrica dels sediments. Les dades VMS recollides permeten als científics mesurar, investigar i entendre el comportament del PFAS al subsòl i ajudar a l’avaluació del risc ambiental, l’ajust del procés de reparació i l’alerta primerenca de la migració de contaminants cap a les aigües subterrànies.

Dades de VMS Korsor – Infiltració d’aigua i transport de PFAS a través de la zona no saturada (amb cortesia de la Universitat Ben Gurion i Geo Denmark).
Dades de VMS Korsor: infiltració d’aigua i transport de PFAS a través de la zona no saturada al llarg del temps (amb cortesia de la Universitat Ben Gurion i GEO Dinamarca).

Les dades de VMS tenen un impacte significatiu en les mesures de prevenció i mitigació de la contaminació amb PFAS. La tecnologia VMS de Sensoil contribuirà al desenvolupament de mesures de control, prevenció i mitigació més efectives de la contaminació amb PFAS, que en última instància condueix a un entorn més segur, saludable i net.

Salvaguarda de les aigües subterrànies en aplicacions variades

VMS facilita solucions de suport a la decisió (DSS) en diversos entorns. Hi ha més de 150 VMS instal·lats als cinc continents, molts utilitzats tant per a la investigació científica com aplicada. Les aplicacions de VMS inclouen: protecció i regulació de les aigües subterrànies; recàrrega d’aigües subterrànies, monitorització de filtracions de dics i preses de terra, monitoratge i optimització agrícoles, abocadors i remediació de terres i mineria intel·ligent (restes de cau).

El sistema de monitorització de zones Vadose de Sensoil és una eina poderosa per a la protecció de les aigües subterrànies. El VMS es pot utilitzar per detectar precoçment la contaminació, millorar la comprensió dels processos de la zona de vadose i reduir el risc de contaminació de les aigües subterrànies. El VMS s’utilitza en una varietat d’aplicacions arreu del món per protegir les aigües subterrànies de la terra.

CONTACTE

press@comet.technology